18 април, 2024

Oracle казва, че GraalVM е по-способен от Nashorn. Също така има път за миграция от Nashorn към GraalVM. С плановете си да отхвърли JavaScript енджина Nashorn в предстоящия Java Development Kit (JDK) 11, Oracle насърчава разработчиците да погледнат вместо това към виртуалната машина GraalVM. Oracle планира да подкрепи Nashorn за няколко години, за да осигури време за мигриране.

Подобно на Nashorn, GraalVM поддържа JavaScript на JVM. Но GraalVM е независим от самата Java. Oracle цитира множеството предимства, които GraalVM има над Nashorn:

  • Цялостно прилагане на стандартите на JavaScript, с поддръжка на изданията ECMAScript 2016, ECMAScript 2017 и известна подкрепа за ECMAScript 2018.
  • Пълна поддръжка за Node.js сървърната платформа на JavaScript, която е съвместима с почти всички Node.js модули.
  • Способността да се изпълняват допълнителни езици, включително Python, R и Ruby.
  • По-добра производителност от съществуващите engines, базирани на JVM, и способността да използвате усъвършенстваните оптимизации на компилатора на GraalVM.

За да помогне на разработчиците да мигрират от Nashorn към GraalVM, Oracle Labs добави флаг за съвместимост (-nashorn-compat), който премахва необходимостта от досадни пренаписвания, за да премести изцяло приложенията.

GraalVM може да работи или в контекста на инсталацията GraalVM, базирана на JDK 8, или в стандартната инсталация JDK, която започва с JDK 11, която пристига през септември. Въпреки че програмата GraalVM няма да бъде включена в JDK, тя може да работи на стандартна инсталация JDK 11, като я добави към модула. GraalVM също може да бъде вграден като част от платформи като OpenJDK или Node.js, както и в рамките на база данни.

Можете да изтеглите GraalVM от уеб страницата им, която се свързва с GitHub за безплатната версия на Community Edition.

Тагове: , , , , , , ,