18 април, 2024

Светла Банкова е магистър по психология, психотерапевт, преподавател и супервайзор. Тя е основател на „Институт по психосоматика и интегративна психотерапия“, както и автор на книги, посветени на психосоматиката.

Смятате ли, че хармонията между работа и личен живот трябва да се измерва не като ангажимент, който ни осигурява финансово благополучие и е с продължителност от 9 до 18, а като реална база за развитие, носеща ни удовлетворение?

Това е времевото измерение на баланса. Ако гледаме от този аспект, няма как времето ни да бъде напълно балансирано. Когато добавим обедната почивка и пътуването до работа и обратно, ние в действителност отделяме поне 10 часа от светлата и активна част на деня за работа. Вечер остават 2-3 часа, в които имаш чисто домакински задължения и да обърнеш внимание на децата. Така че, чисто времево едва ли можем да говорим за такъв баланс. Въпросът тук е каква е нашата мотивация да ходим на работа?
Не само финансовата компенсация е най-важна. Завършването на един проект, от който се чувстваш удовлетворен, горд от себе си от това, което си постигнал, както и обратната връзка от мениджърите – “Ти се справи прекрасно”, допълват нашето усещане за стойност от това, че сме отделили 8-9 часа в работна обстановка.
Би било добре да бъдем още по-гъвкави откъм работното време, както и да внасяме повече разнообразие, що се отнася до местоположението, от където ще работим. Тази седмица у дома, другата в офиса. Това улеснява жонглирането с всичките тези дейности. В някои държави вече тестват 4-дневна работна седмица, което е нещо ново. Дано даде същата ефективност, защото в момента производителността е около 40%. Може да стоите от 9 до 18, но действително ли се продуктивни през това време?

Какво представлява бърнаут е какъв е Вашият опит с пациенти, преминали през подобно състояние?

Бърнаут е нещо, което не винаги се разпознава веднага. От наша гледна точка той се манифестира с някакви симптоми, които често могат да се сбъркат с други неща. Например, може да има чисто физически симптоми, някакви болки, които не са диагностицирани. Тревожност, която няма произход. Напрежение, което се усеща най-вече телесно. Може да стигне до виене на свят. Проблеми със съня, нежелание да за секс. Във всяка една сфера то е много комплексно понятие, което казва “организмът ми е изтощен и има нужда да бъде рестартиран или да бъде променен.” Хората, които са участвали в анкетата и са споделили, че до последния момент не им идват идеи и се претоварват – това също е тип бърнаут, но той е по-краткосрочен. Най-опасният и дългосрочният бърнаут, който е постепенен и ние не го усещаме не се случва непременно само от натоварване или липса на баланс. Той може да е от внушени отношения с колегите или липса на идеи. Това също причинява липса на концентрация в много хора. Ако сте в това положение дълго време, вече можем да говорим за бърнаут, но той става опасен, когато вече има симптоми на физическо ниво, които даже не се разпознават от лекарите. Те нямат време да ви разпитват какво е естеството на вашия живот, къде си инвестирате енергията и гледаме симптоматично. “А, боли ви глава – ето ви хапче за глава”, “Имате сърцебиене, значи кардиолог” или нещо от този сорт. Необходимо е се погледне цялата картина в живота на човека, какво се случва и тогава вече може да се сложи такъв синдром. Не бива да се подценява това нещо, защото често пъти, даже с малко гордост, хората казват “Аз имам бърнаут”. Това не е повод за гордост. Това е нещо, което обикновено има психичен произход. Важно е как гледаме на работата си, дали сме мотивирани, в какво инвестираме и дали умеем да си почиваме или да спортуваме. Много хора от сферата, които идват на терапия, са закачени за компютъра. Разбирам, че това им е работата, но те не мърдат от вкъщи. По този начин другите области от живота им, които го правят по-удовлетворяващ закърняват. Когато усетим, че не се чувстваме добре, но не знаем каква е причината, е време да потърсим помощ.

Цялото интервю със Светла Банкова може да намерите в специалното ни издание „REMOTE:: Work-Life Балансът – Мит или Постижима Цел?“  като последвате линка тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager