19 април, 2024

Отделете време този петък, 27 юли, и погледнете небето към най-дългото лунно затъмнение на това столетие – магическа кървава луна. Тъй като Луната се издига, ще започнете да виждате процеса, с който тя се крие под сянката на Земята. Това, което наричаме лунно затъмнение.

Освен лунното затъмнение, ще бъдем свидетели и на кървава луна – термин, означаващ тъмночервения цвят на небесното тяло. Причината за това се дължи на разсейването на слънчевата светлина. Тъй като по време на затъмнение няма директна слънчева светлина, която да осветява Луната, цялата светлина, която достига до Луната и се отразява на Земята (позволявайки ни да видим Луната), е непряка. Непряката светлина преминава през разсейването на електромагните вълни (ефекта на Релей), докато преминава през земната атмосфера. Това всъщност разпръсква по-дългите сини и виолетови вълни, повече от по-късите червени и оранжеви. Следователно, повече червено-оранжева светлина достига до Луната и се връща на Земята, представяйки ни една червена луна.

Най-хубавото на лунните затъмнения е, че не се нуждаете от специално оборудване или очила, защото няма светещо слънце. Просто излезте навън на 27 юли и погледнете нагоре към луната. През тази лятна нощ ще станете свидетели на красивото червено сияние на лунното затъмнение.

 

Тагове: , , ,