19 април, 2024

Тази седмица ви запознаваме с BGJUG. Един от главните организатори на българската Java група, Иван Иванов, разказва за инициативите на общността и участието на българските дивелъпъри в технологичните общности.

Как и кога се роди идеята за BGJUG?
Рожденият ден на BGJUG е около август 2007г. като неин основател е Петър Тахчиев. В първите години юзър групата се срещаше по-рядко, няколко пъти годишно на сбирки, на които някой представя нещо ново. Основната активност беше в Google групата – нашият основен канал за комуникация, където членовете на общността задаваха въпроси и обсъждаха технологични теми. След това имахме кратък период на затишие. Аз и четирима мои колеги решихме да задействаме нещата отново през 2013г.  И днес сме главни организатори. От юни месец имаме и шести човек, който е нашият представител в Пловдив.

Java user групи като цяло има по целия свят, идеята не е наша, разбира се. Oracle насърчават съществуването на такива общности и ние се радваме да сме представители на българското Java community.

Как изглежда типичният представител на JUGSofia?
Участниците в BGJUG са всякакви Java професионалисти от различни IT компании. Имаме дори хора, които не използват Java. Ежемесечните ни събития се радват на интерес предимно от Junior дивелъпъри. Лично аз смятам, че причина за това е фактът, че Sеnior дивелъпърите донякъде прекратяват своето развитие в един определен момент. По мои наблюдения те обичат сигурността, която получават в професионален план. И съответно нямат толкова голям интерес да излязат от зоната си на комфорт, в която се радват на сигурна работа и добра заплата.

Как придобихте популярност като общност?
Като численост днес в нашата Google група сме малко над 600 абоната. Имаме и акаунт в Туитър и страница във Фейсбук.

През 2013г. реших, че трябва определено да съживим групата и да надрастнем локалното ниво, да бъдем популярни глобално.

Тогава се включихме в една световна инициатива, чийто лидер е лондонската Java общност – инициатива се казва AdoptOpenJDK. Идеята ѝ тогава беше да се обхване от Java community-тата следващата версия на Java платформата, и по някакъв начин да допринесем за нейното развитие: чрез писане на блогове и статии за новото в Java, подпомагане на програмисти да се запознаят с функционалността отвътре и дори оправяне на бъгове или добавяне на дребни нови функционалности. Общо взето решихме да се включим в това, направихме няколко уъркшопа, a пикът бе, когато се опитахме да допринесем с един patch за нова функция. За жалост опитът ни бе неуспешен и решихме да преустановим участието си в AdoptOpenJDK.

Продължихме с други инициативи, гледаме веднъж месечно да имаме поне един семинар, каним лектори от цял свят, имаме и спонсори. Организираме уъркшопи, където запознаваме участниците чрез разработка на приложения, библиотека или framework. Стараем се да сме активни и да се развиваме във всяко едно отношение. Всички тези събития са безплатни и се случват извън работно време.

Разкажете ни повече за по-големите и популярни инициативи, които BGJUG организира.
Най-голямата ни инициатива за разработчици e jPrime. Тя се организира вече четвърта поредна година. Може да се каже, че това събитие вече е от по-висок клас. То е двудневно и протича в работно време, при него билетите са платени, но са на достъпна цена. На jPrime имаме лектори от цял свят и обикновено провеждаме конференцията през последната седмица на май.

Друг наш проект е безплатната конференция jProfessionals, която се провежда през уикендите. Нейната цел е да дадем сцена на нови лектори, такива, които се притесняват да говорят на големи събития. Освен тях, каним и известни speaker-и, за да се получи микс от начинаещи и опитни професионалисти.

Освен това стоим зад организацията на т.нар. Java beer ивенти, които са по-чести и в неформална обстановка.

За всички тези идеи нито един от нас не взима никаква пари, нямаме членски внос за BGJUG. Цялата ни печалба идва от спонсорските пакети и билетите за jPrime, като тя се инвестира изцяло за бъдещи наши събития и подаръци за нашите членове.

Смятате ли, че българите проявяват интерес към технологичните общности? По ваши наблюдения активни ли са в своето участие?
Моето лично мнение е, че хората у нас са по-скоро пасивни в търсенето и подкрепянето на подобни общности. Особено като се има предвид, че в България имаме една голяма Java общност. Съответно аз бих очаквал малко по-активно участие. И то не толкова откъм организация, а по-скоро откъм присъствие.

Истината е, че сме малко като брой, горе-долу сме едни и същи, може да се каже, че се познаваме. Както вече споменах, Senior дивелъпърите се радват на един комфорт и за тях е по-важно да го запазят, независимо дали се развиват или не. Ние пък постоянно търсим все нови и нови инициативи, опитваме се да ги привличаме. И се радвам, че успяваме, всяка година привличаме все повече хора. Например през първата година на jPrime бяхме малко под 400 души, а този май бяхме 800 (и това е реална, а не измислена бройка, каквато обичат да обявяват други конференции).

Какво е новото във вашата общност?
Това, което се опитвам в момента да реализирам, е точно тази AdoptOpenJDK инициатива, за която вече споменах. В началото, когато започнахме (2013г.) тя имаше едни цели, сега целите ѝ са малко по-различни.

Преди време Oracle обяви, че ще има безплатни update-и за всяка версия на Java само в рамките на нейния release цикъл (който е  6 месеца). Тоест след това вариантите са или да се отиде на новата версия на Java, или да се плаща за съпорт. Инициатива AdoptOpenJDK има за цел да дава безплатната версия на Java заедно с update-ите за по-продължителен период и да предоставя инфраструктура, където тя да се build-ва на всякакви поддържани платформи.

Къде общността се събира и как можем да се присъединим към нея?
Можете да следите нашите събирания на нашата уеб страница. Местата, на които можете да ни намерите, са винаги различни. Имаме активни профили в по-големите социални мрежи, там можете и да станете част от нас.

Тагове: , , , , , ,