25 април, 2024

Читателите с увредено зрение вече могат лесно да получат достъп до ИКТ услуги от националните библиотеки, след като Комуникационният орган на Кения (CA) инсталира софтуер за подобряване на информацията в редица компютри.

Програмата, реализирана в рамките на партньорство между CA и Националните библиотечни услуги на Кения (KNLS), е инсталирала софтуера в редица компютри в 56 клона на Националните библиотеки на Кения. Подкрепата за KNLS от Органа беше направена чрез Фонда за универсална услуга (USF), създаден за подобряване на достъпа до комуникационни услуги в цялата страна, съобщава KenyaNews.

Според отговорният библиотекар за клона на KNLS, Каролин Нгакаку, софтуерът, наречен „Supanova“, е инсталиран в няколко компютъра на всеки клон на KNLS, за да помогне на хора с лошо зрение да четат материали безпроблемно. Нгакаку каза, че се очаква новата услуга да извърви дълъг път, за да помогне, особено на възрастните хора, да използват компютри за четене и работа. Тя още обясни:

„Софтуерът допълва предишната поддръжка от CA за библиотеките, която предостави на нашите библиотеки компютри и интернет и на практика трансформира нашите съоръжения в центрове за електронни ресурси, които целят да насърчат дигиталното обучение в Кения.“

Тя допълни, че програмата предоставя платформа за улесняване на достъпа до ИКТ услуги в цялата страна за всички кенийци, включително хора с увреждания.

Нгакаку отбеляза, че хората с лошо зрение, особено възрастните хора, могат да четат вестници и книги, които са предварително инсталирани в компютрите, добавяйки, че това е голяма стъпка към преодоляване на цифровото разделение. Според нея, библиотеката приема средно двама души на ден, които са с увредено зрение, търсещи достъп до ИКТ услуги. Тя също така добавя:

„Библиотеката продължава да създава информираност относно наличието на ИКТ услуги сред хората с увреждания, като посещава местни институции като училища за деца с увредено зрение.”

Тя отбеляза, че някои от предизвикателствата, пред които са изправени хората с увредено зрение при достъп и използване на ИКТ услуги, е предизвикателството да идентифицират буквите на клавиатурата.

Нгакаку допълни, че KNLS оценява приноса на своето партньорство с CA, тъй като гарантира начин за подобряване на достъпа до информация за всички. Според нея именно това ще ускори растежа на ИКТ и ще увеличи достъпа им в цялата страна до края на 2022 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International