25 април, 2024

Христо Вълканов е Софтуерен Архитект в Модис България. Започва кариерата си в Португалия, където преминава през множество проекти и придобива богат опит в различни среди на работа. Колегите му го описват като добър и сърцат, силно емпатичен и емоционално интелигентен, винаги подхождащ с добро към хората и успяващ да изкара позитивното от всяка една ситуация. 

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Христо Вълканов, Софтуерен Архитект в Модис България

Каква е причината да го номинирате?

Христо е завършил „Faculdade de Ciências da Universidade do Porto“ в Порто със специалност „Мрежи и Информационни Системи“. Започва кариерата си в Португалия, където преминава през множество проекти и придобива богат опит в различни среди на работа.
В момента Христо работи в Модис България като Софтуерен архитект и помага на екипите в компанията да работят по-ефективно.

Опишете неговите професионални качества.

Христо има богат опит като разработчик, което му позволява да даде съвет на всеки, който иска да се развива в тази посока. Уменията му не се ограничават само до технически решения на определен програмен език – той има дълбоки познания за това как един екип трябва да работи. Това му позволява да подобрява вътрешните процеси и често успява да предвижда какво една промяна ще донесе преди да е приложена на практика.
Христо редовно и проактивно помага на колегите си, предавайки своя опит и познания. Той е винаги насреща за дискусия или помощ решаване на работен казус.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Христо е един от факторите за успеха на множество проекти в организацията, тъй като той е част от няколко екипа и подкрепя разработването на различни клиентски приложения.

Разкажете ни повече за него като личност.

Христо е човек с невероятна история и огромен житейски опит. Той е изключително добър и сърцат, силно емпатичен и емоционално интелигентен. Винаги подхожда с добро към хората и успява да изкара позитивното от всяка една ситуация. Взискателен е към работата си, но успява да комуникира и това с лекота. Никога не отказва да помогне при нужда и винаги споделя знанията си с останалите.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Христо започва деня си около 8 ч., винаги с кафе пред компютъра. Разбира се, първо преглежда имейлите и си създава плана за деня. От там нататък всеки ден и всяка седмица са различни. Обикновено участва и в дневните срещи на няколко от екипите, на които помага.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Христо работи по множество проекти едновременно. Това само по себе си е сериозно предизвикателство, защото означава работа в разнообразна среда, различни хора и програмни езици едновременно. Това изисква огромна концентрация и силни познания за слабите и силните страни на всяка комбинация от език и фреймуърк.
Друго предизвикателство в работата на Христо е грижата за развитието и надграждането на екипните познания, с цел повишаване ефективността на представянето в проекта. Сред основните му задачи е да анализира всяка ситуация и да предоставя решение, което да е удачно за дадения проект или член от екипа.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Основната работа на Христо се изразява точно в това.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Емпатия, професионализъм, кооперация

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Христо взима участие в почти всяка активност на компанията, тъй като обича да прекарва време с колегите си и извън работа. Често той сам е инициатор на вътрешни активности, като всички до тук са приети позитивно и са допринесли за стратегическото развитие на отдела.

Какви са хобитата му?

Христо обича да прекарва време със семейството си, да се разхожда и да чете книги.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Тъй като има доста разнообразен стил, той обича да слуша всякаква музика, стига да му носи удоволствие. Обича да чете книги, независимо дали са техническа, образователна, научна или художествена литература.

Интересува ли се от гейминг?

Както повечето програмисти, Христо е бил привлечен и към тази професия посредством игрите, които е играл като малък. Той играе и до ден днешен, но, разбира се, доста по-рядко, отколкото му се иска.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Христо има навика да оценява продукт на база съотношение цена – качество. Поради тази причина той предпочита да използва Android. С iOS работи пък при разработката на приложения.

Какъв е стилът му?

Ако става въпрос за характера му, тъй като има страхотно чувство за хумор и обича да се шегува постоянно, стилът на Христо може да се определи като забавен и приятен, но сериозен винаги когато ситуацията го изисква.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

В работата си той борави с различни програмни езици. Христо има професионален опит с Java, PHP, JavaScript, Python, Perl и много други. Той лично предпочита Java пред останалите, защото му харесва структурата на синтаксиса му.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Спомням си как след няколко тежки спринта, единият от екипите, в които Христо работеше, беше изтощен от темпото и напрежението да предадат кода си на време. Когато той видя това, направи доста странно предложение. Всички ритуали от края спринта бяха преместени за петък, края на деня, един след друг, без прекъсване и викна екипа да се събере пред офиса.
От там, той ги изненада, завеждайки ги в един бар, от където всички довършиха работата си заедно, като успяха да постигнат огромен прогрес и да прекарат приятен следобед заедно.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager