19 април, 2024

Преди няколко дни в публикация в Twitter, Елвин Ху, дизайнер на Google Chrome, обяви че търсачката променя логото си за пръв път от последните осем години насам.

Той детайлно обясни какво е замислено зад толкова фините промени. Новите икони ще започнат да се появяват на всички устройства много скоро. 

Ху обясни, че екипът е опростил основната икона на марката, като е премахнал сенките, прецизирал е пропорциите и е изсветлил цветовете.

Елвин отбеляза, че поставянето на определени нюанси на зелено и червено един до друг създава неприятна цветова вибрация. Ето защо екипът въвежда много фин градиент към основната икона, за да смекчи това, правейки иконата по-достъпна.

 

 

 

 

 

Екипът създаде специфични за ОС персонализации, за да направи иконите разпознаваеми, но и добре изработени за всяка ОС. Например в Windows иконите придобиват очевидно градуиран вид, като се появяват у дома на Windows 10 и 11.

Екипът актуализира ChromeOS, като използва по-ярки цветове без градиенти, за да съответства на външния вид на останалите системни икони. Всъщност в macOS те изглеждат 3D, докато за Beta и Dev екипът прилага цветни ленти.

 

 

 

 

 

Лентите могат също да се трансформират в прости значки с малки размери, запазвайки тяхната четливост. Говорейки по-подробно, буквите “B” и “D”, представляващи “Beta” и “Dev”, са ръчно загатнати, така че изглеждат отчетливи в много малък размер.

Бета приложението на iOS ще използва дизайн, подобен на чертеж, като наклон към приложенията на Apple, насочени към разработчиците. Иконата на стабилното приложение също ще има нови пропорции на плочката.

Изживяването на Chrome също е съобразено с всяка ОС, включително функции като Native Window Occlusion в Windows, поддръжка на М1 от първия ден на macOS, Widgets на iOS/Android и Material You на Android.

Освен това екипът проучи въвеждането на повече негативно пространство. По-конкретно, бялото изисква щрих, който свива иконата като цяло и я прави по-трудна за разпознаване, особено до други приложения на Google.

Елвин заключи, че в следващите няколко месеца, потребителите ще започнат да виждат обновената версия в приложението, в мрежата и извън него. Той също така отбеляза, че екипът на Google Chrome винаги е щастлив да получава обратна връзка от клиентите, за да могат да проучат повече начини за подобряване на работата си.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,