19 април, 2024

Автомобилният гигант Tesla ще изтегли 53 822 превозни средства в Съединените щати заради дефектната бета версия на най-новия си софтуер за автономно шофиране, която позволява на някои модели да извършват непълно спиране на задължителни кръстовища.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви, че изтеглянето от пазара ще включва някои електромобили 2016-2022 г. на „Тесла“ Model S и Model X, 2017-2022 г. – Model 3, както и 2020-2022 г. електромобили Model Y.

Компанията възнамерява да актуализира софтуера, за да прекрати тази функционалност на автомобилите. Това ще се случи след процедурата по изтегляне на автомобилите.

Софтуерът „Пълно самоуправление“ се отнася към невъзможното напълно спиране по време на шофиране, а просто забавяне до много ниска скорост, особено при наличието на знак STOP. Наличието на новия механизъм, колелата на автомобилите са все още са в движение и колите не са в напълно спряло състояние, следователно нарушават закона по пътищата.

Според официални документи Tesla се е съгласила да изтегли автомобилите си след две срещи със служители от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата. Компанията заяви, че не е запозната с катастрофи или наранявания, причинени от функцията.

Миналата седмица Tesla каза в съобщение, че софтуерът „Пълно самоуправление“ в момента се тества от собствениците на близо 60 000 превозни средства. Компанията заяви, че софтуерът ще ускори рентабилността на Tesla. Илон Мъск отбеляза, че ще бъде изненадан, ако софтуерът не може предложи по-безопасен превоз от този на човека.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International