18 април, 2024

Bungie, студиото зад хитовата научнофантастична MMO Destiny, днес съобщи, че ще се присъедини към семейството на Sony Interactive Entertainment, което включва Insomniac Games, Naughty Dog, Guerilla Games, Sucker Punch Productions, Bluepoint Games и други изявени студия. Сделката ще струва 3,6 милиарда долара.

Новината дойде малко след съобщението на Microsoft на 18 януари, че е на път да придобие Activision Blizzard в сделка на стойност 68,7 милиарда долара.

Всъщност много големи компании като Microsoft, Sony и Tencent са в процес на придобиване на възможно най-много студия. Тези сделки дават на придобитите компании финансова стабилност, производствена подкрепа и широкообхватни маркетингови планове.

Bungie разглежда тази стъпка като отправна точка за нова ера за компанията, с по-голям фокус върху глобалните мултимедийни развлечения, а не само върху игрите. Главният изпълнителен директор Пийт Парсънс отбеляза:

“Ще продължим да публикуваме и творчески развиваме нашите игри. Ще продължим да управляваме една, обединена общност на Bungie. Нашите игри ще продължат да бъдат там, където е нашата общност, където и да решат да играят.”

От самото начало през 1991 г. Bungie винаги е очертавал бъдещето по свой уникален начин. Компанията обещава, че продължава своето пътуване с нови светове в процес на развитие и че нямат търпение да споделят това с всички.

Поглеждайки назад във времето, Bungie беше оригиналният дом на франчайза Halo и беше част от семейството на Microsoft от 2000 до 2007 г. Halo е основна серия за конзолите Xbox, а Bungie беше неин арбитър в продължение на почти десетилетие под управлението на Microsoft. Студиата се разделиха през 2007 г. и Bungie стана частна, а през 2010 г. подписа споразумение за публикуване с Activision за франчайза Destiny до 2019 г., когато Bungie премести процеса на публикуване във вътрешността на компанията. От днес Bungie има най-големия съперник на Microsoft, Sony, в задния си джоб.

След като новината за придобиването на Bungie се разпространи, Джим Райън, главен изпълнителен директор на SIE, каза пред GamesIndustry.biz:

“Oчаквайте още. В никакъв случай не сме свършили!”

Освен това Джим Райън потвърди, че Destiny 2 и бъдещите игри на Bungie все още ще се виждат на платформи, различни от PlayStation.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International