19 април, 2024

Тексас, Индиана, щатът Вашингтон и окръг Колумбия съдят Google. Причината за това действие са измамните практики за проследяване на местоположението, което нарушава личното пространство на потребителите, според Reuters. От офиса на главния прокурор във Вашингтон, в заявление Карл Расин сподели:

Google остави своите потребители да вярват, че ако променят акаунтите и настройките на устройствата си, ще защитят поверителността си и ще могат да контролират количеството лична информация, която компанията получава.”

Google “системно продължава да проучва клиентите и да печели от клиентските данни”, като също така нарича тази практика “ясно нарушение на поверителността на потребителите”, се казва още в заявлението.

Хосе Кастанеда, говорител на Google заяви:

“Главните прокурори завеждат дело въз основа на неточни и остарели твърдения за нашите настройки. Ние винаги сме се стремяли да изградим функции за поверителност в нашите продукти и предоставяме стабилни контроли за данните за местоположението. Ще се защитаваме силно и ще изчистим името си.”

Според Reuters, главният прокурор на Тексас, Кен Пакстън обвинява Google в подвеждане на потребителите, като продължава да проследява местоположението им, въпреки че те се опитват да предотвратят това.

Google разполага с опция, наречена “История на местоположението”, която дава нужната информация на потребителите. При нейното изключване, посещаваните локации не би трябвало да бъдат съхранявани. Според Тексас, “Google продължава да проследява локацията на потребителите, използвайки методи, които не биват адекватно разкривани.” 

Главният прокурор на Вашингтон, Боб Фъргюсън споделя, че през 2020 година, Google е спечелила приблизително 150 милиарда от реклама.

Оказва се, че информацията за местоположение е ключът на Google в рекламния бизнес. Това е причината компанията да има финансов стимул да разубеди потребителите си да задържат достъп до тези данни, според изявление на офиса Фъргюсън.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor