20 април, 2024

Срещнахме се със създателите на StudyHub – Мартина Георгиева, Team Lead, Ангел Янков, IT & Security Manager, Лъчезар Йорданов, Risk Manager и  Цветомира Гяурова, Finance Manager. Екипът сподели пред DevStyleR за технологическите характеристики на проекта и системите, по които работят.

Как ви хрумна идеята и защо е важна за студентите в София?

Мартина Георгиева, Team Leader в StudyHub:
Идеята се роди в главата ми една зимна вечер. Аз съм студент от ФМИ и за някои изпити се налага много четене през нощта. Имах да пиша домашна работа по увод в програмирането. Живея на общежитие с две момичета в стая, която е 20кв.м и при положение, че едната ми съквартирантка става много рано за работа, а аз уча вечер след лекции, се оказа, че няма къде да уча. Накрая се озовах в една бензиностанция в района на Студентски град. Най-интересното в тази ситуация беше, че в бензиностанцията имаше повече хора, които учиха, от персонала ѝ. Така и се роди идеята за StudyHub. Едно денонощно работещо пространство, с което да им помогнем да учат и да се развиват по-добре. Поради липсата на места за учене в региона и от направения анализ на отговорите на анкетата, която нашият екип направи, се вижда необходимостта от такова помещение за учене.

Какви са основните тенденции по създаването на споделено пространство?

Мартина Георгиева, Team Leader в StudyHub:
Средата отразява взаимоотношенията между хората в дадено пространство. Споделените работни пространства се наложиха на пазара на труда като място за хора на свободна практика, фрийлансъри, предприемачи и малки фирми – екипи. Това са работни пространства, които дават повече свобода от познатия ни офис – cubical. Най-новите тенденции при създаването на споделени пространства са технологичността на самото място и създаването на общество между работещите там.Технологичността на самото пространство в съвкупност с общността, която се въздава сред работещите там, води до по-голяма продуктивност в извършваната работна дейност. Идеята е да се създаде първото по рода си в България co-studying space – по философията на споделените работни пространства, но предназначено за учене.

Каква е техническата характеристика? Използват ли се иновации?

Ангел Янков, IT and Security Manager в StudyHub:
Помещението ще бъде с контролиран достъп, чрез магнитни карти, специално записвани студентски екип, отговорен за споделеното пространство. При доближаване на валидна карта до четеца, вратата ще се отключи за няколко секунди. При всяко отваряне на вратата се записват часът и уникалният код, идентифициращ лицето, което влиза в помещението. На две стратегически места на тавана ще има детектори за дим с вградена аларма, сигнализиращи при признаци на пожар или огън. Входът на помещението ще се следи от статична камера TRX-DBS10MPXL, а вътре две широко-ъглови камери TRX-DBS20WM.

Всички камери са оборудвани с инфрачервени сензори за нощно виждане. Ако в залата е тъмно, камерите автоматично преминават на режим за малко светлина и видимостта им не намалява. При смяна на режима видеото продължава да се записва и предава по същата процедура. Иновации в техническата част не се използват, защото самите технически тенденции са широко разпространени из споделените пространства и работят ефективно.

Как работи системата за влизане?

Ангел Янков, IT and Security Manager в StudyHub:
В база данни ще се събира информация за всеки клиент и ще се създава уникален идентификационен код за него. Ще има по един четец от двете страни на вратата, които при доближаване на съответната карта до тях, клиентът ще се вписва и съответно отписва от помещението, което ще се отразява и в платформата за запазване на места. Съдържанието на базата данни ще се използва в случай на нередности, като по идентификационния код ще може да се открие лицето и да се държи под отговорност. Raspberry Pi 3 + RFC 522 е джобен компютър, за което има модул RFID Module за радиочестотна комуникация, която позволява да се ползват картите за ключ.

Каква ще е booking платформата? На какво ще бъде написана?

Лъчезар Йорданов, Risk Manager в StudyHub:
Онлайн платформата ще е пригодена да работи, както на компютри, така и на мобилни устройства, като функциите ще са пригодени за улесняване и автоматизиране на някои основни процеси. На първо място ще е вградена функция за проверка на заетостта на помещението и запазване на място, което е сигурно за студента в рамките на половин час. Друга основна функция е отново за запазване, но този път на зала за семинари и лекции. За нея е включено и съответно заплащане, а самото запазване трябва да се извърши най-малко две седмици преди събитието. Относно създаването на сайта, за функциите му ще бъдат използвани mysql + node.js или php, тъй като те могат да бъдат използвани, както за frontend, така и за backend, следователно и разходите по създаването на платформата ще бъдат намалени.

 

Тагове: , , , ,