19 април, 2024

На първи август в Сиатъл ще се проведе изложба, на която ще бъдат изложени най-добрите картини, победители в конкурса RobotArt за последните три години. Всички те са специални с това, че са създадени от роботи. Разбира се тази функционалност нямаше да бъде възможна без човешка намеса, но все пак изкуственият интелект смесва различни цветове и ги нанася с четка. В този ред на мисли, можем да кажем, че се задават един нов тип произведения на изкуството.

В света все още е съществува понятието “произведение, създадено от робот”, тъй като липсва ясно дефинирано определение и уточнен принцип на работа. Например победителката от последния конкурс, от отбор Cloud Painter, научила своя робот-художник да нанася с четка различни цветове докато сред тях се открои някакъв образ. Носителят на бронзов медал. от отбора на университета Касетсарт. пък создал алгоритъм, който да копира движенията на истински художник. В следствие на това, роботът може да държи четката като истински професионалист и идеално да повтаря всяка комбинация от движения при рисуване.

Експертите заявяват, че спрямо днешното ниво роботите-художници могат да нарисуват на хартия всякакъв инструмент, модел или елемент на изкуството. Но те все още не са в състояние да оценят резултатите от работата си извън ясно определени критерии. Тази дейност се оказва изключително трудна задача за прилагане чрез изкуствен интелект и машинно обучение.

Андрю Конру, един от основателите на конкурса RobotArt, прави аналогия между електронните живописци и фотокамерите. Той смята, че тяхното творчество по-скоро може да унищожи изкуството, отколкото да се отдели в отделно направление. За щастие се очертава така, че още поне няколко десетилетия роботите-художници ще бъдат аналог на високотехнологични четки за рисуване, но уменията им няма да бъдат възможни без хората.

Източник: TechCult

Тагове: , , , ,