24 април, 2024

Ивайло Къцарков е директор „Човешки ресурси“ в Musala Soft. Завършва Технически университет – София и е част от компанията 8 години. Мисията на различните отдели в направление HR е да открива правилните хората, които са в синхрон с ценностите на екипа в компанията, да управлява техния талант, да ги напътства в процеса на кариерно развитие, да създава и поддържа най-добрата среда за личностно и професионално израстване.

Бихте ли споделили как стартирахте кариерата си?

Аз съм от Лясковец. Регионът ми е много мил като цяло. Завършил съм Компютърни системи и технологии в ТУ. Работил съм в няколко компании в началото на кариерата ми. Нещо, което установих с времето, е, че ми доставя повече удоволствие да работя с хората, да им помагам да се издигат – работа повече свързана с процеси, не толкова с програмиране, мрежи или мрежови технологии. Сега съм ръководител на звено Човешки ресурси, което е много далеч от специалността ми. В крайна сметка това е друго хубаво нещо на ИТ сектора – вътре ли си, имаш много пътища на развитие. Ученето за цял живот може би тук е валидно. Ако си строготехнологичен профил, то може  да се занимаваш с различни неща и да напредваш в тях. От друга гледна точка пък, ако искаш да бъдеш бизнес анализатор, Project Manager или друга форма на мениджър, самите организации имат нужда от такива кадри и имаш възможност да се развиваш в такава насока. Най-готиното от всичко е, че реално погледнато бизнеса, в който работим, е мултинационален. Имаме въздействие върху целия свят с това, което правим в България. Готино е, че можем да го правим от тук. Аз силно насърчавам хората да остават тук. При всичките ми срещи с ученици, студенти, хиляди хора през годините, това винаги ми е било сред основните послания. Винаги имаш възможност за добра реализация в ИТ сектора в страната ни и си струва да си останеш. Дори да се преместиш за известен период от време, можеш да се върнеш. Със сигурност живеем в отворен свят, далеч сме от това да бъдем затворени в България. Определено могат да се правят готини неща от тук. Същевременно стандартът на живот в България на база заплата е доста по-добър от редица водещи европейски градове точно заради скъпия живот там. Има много предимства тук. 

“Реално погледнато в момента спокойно можеш да интегрираш чужденец в порядъка на няколко месеца.”

Кои са най-технологичните градове в България и защо смятате така?

Бургас е място, което през последните години доста силно се развива. До голяма степен това е така, защото е подкрепено от местната администрация. Направи се чисто ново училище преди няколко години – професионална гимназия по програмиране и иновации. Това е стъпка напред. Младото поколение в Бургас може да бъде насочено специфично в тази сфера. Не говорим за математическа гимназия, а за тясно профилирано училище. Смея да твърдя, че базата е чудесна, посещавал съм я няколко пъти. Базата дава  възможност децата от малки да влязат в тази динамика, която им предстои. Наистина всеки може да работи отвсякъде, което е полза на и за местното общество. По-малкият град си има и своите предимства. Всеки може да открие това, което търси. Самите компании пък трябва да са подготвени за предизвикателствата, които им предстоят. От тази гледна точка приобщаването на колегите е много важно. Трябва да се обърне внимание и върху динамиката, която предстои на пазара за тези малки фирми. Компаниите в по-малките населени места ще бъдат подложени на натиска на пазара – нещо, което може би не са усещали до момента. Но служителите биха спечелили – било то по-добро развитие в компанията, в която работят или в такава, в която ще се преместят, защото неимоверно пазара сам по себе си трябва да се регулира. Така че мисля, че цялата динамика, която се случва поради COVID-19 пандемията,  дава най-добро отражение на служителите. 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR