24 април, 2024

Нови възможности за участие в космическия тренировъчен лагер Space Camp Turkey се очертават пред българските ученици. Отличените кандидати в конкурса ще могат да се включат в програмата безплатно или с частично покрити разноски. Това съобщават от Центъра за творческо обучение, който е координатор на програмата Space Camp Turkey за България. Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра, добавя:

„Вече привлякохме като спонсори много сериозни организации, които догодина ще подкрепят с пълни стипендии осем деца. Центърът за творческо обучение ще разпредели още 30 допълнителни стипендии – частични или пълни. Всичко това разширява възможностите пред българските ученици и позволява повече от тях да се включат в тренировъчната програма по модел на NASA.”

За космическия тренировъчен лагер Space Camp Turkey могат да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от всички български училища.  За да се класират те трябва да изпратят есе до 500 думи или видео есе до 5 минути на български или английски език по една от следните теми:

  •  „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос”;
  • „Един мой ден като корабокрушенец на Луната”;
  • „Космическата „мода” през последните 60 години – тенденции в космическите костюми”.

Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 6 февруари 2022 година.

Центърът за творческо обучение продължава да набира спонсори на тренировъчния лагер на NASA в Турция, като по този начин ще предостави възможност на повече български ученици да вземат участие в него. До момента програмата се подкрепя от Еконт (2 стипендии), Фондация Лекови (3 стипендии) и Фондация Лъчезар Цоцорков (3 стипендии).

Space Camp Turkey се провежда в гр. Измир. Това е един от двата центъра за космическо обучение в света, създадени по модел на NASA извън САЩ и е единственият функциониращ за региона на Европа, Азия и Близкия Изток. Там учениците имат възможността да придобият специфични знания в областта на науката и технологиите, да подобрят уменията си за комуникация и работа в екип, и да се превърнат в истински млади лидери.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Центърът за творческо обучение като партньорството продължава вече 13 години. До момента има над 1000 участвали български ученици, над 34 медалисти от състезания в Space Camp Turkey и над 300 раздадени стипендии за участници в програмата.

Повече информация за конкурса, както и формуляр за кандидатстване са достъпни от тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International