20 април, 2024

Интернетът все някога ще бъде много бърз и безплатен. У нас се хвалим с добра връзка, но в някои райони по света тя напълно липсва. Затова Google и Facebook се борят да подобрят по-слабо развитите райони.

Вчера Project Loon и Project Wing се излюпиха от инкубатор, за да се превърнат в независим бизнес под крилото от холдинговата компания на Google. Loon ще работи с мрежови оператори в световен мащаб, за да донесе достъп до интернет на милиарди хора, които в момента нямат високоскоростни връзки.

Междувременно Wing разработва система за доставяне на дросели, както и платформа за управление на въздушното движение, която безопасно да пренасочва дронове.

От няколко години се работи по стабилизирането на интернет по целия свят. Facebook работят по идеята за свободен достъп до интернет, като Африка беше първата цел за развитие.

Internet.org е създаден с партньорството между Facebook и няколко компании, които планират да осигурят ценен достъп до избрани интернет услуги на по-слабо развитите страни чрез повишаване на ефективността и улеснено разработване на нови бизнес модели.

А от известно време, двете новоизградени предприятия на Google вече са в светлината на прожекторите. Радио-оборудваните балони на Loon изиграха роля за свързването на районите в Пуерто Рико с мобилните мрежи. Крилото изпробва своите дрони в различни локации и ще участва в пилотната програма  за авангардни приложения на Американското министерство на транспорта.

Свободните основи на Facebook предоставят на хората достъп до полезни услуги на своите мобилни телефони на пазари, където достъпът до интернет може да е по-малко достъпен. Сайтовете са достъпни безплатно без такси за данни и включват съдържание за неща като новини, заетост, здраве, образование и местна информация.

Чрез запознаването на хората с ползите от интернет чрез тези проекти тех лидерите се надяват да добавят повече хора онлайн и да им помогнат да подобрят живота си. Дали ще успеят да направят интернет достъпен за целия свят, ще разберем със сигурност в близкото бъде

Тагове: , , , , , ,