24 април, 2024

Марчела Минчева, мениджър на софтуерни разработки, е професионалист, който обича зимата, лошото време, летните бури и дъждове. Според нея в България проблемът с неравенството между половете е вече в миналото, особено в ИТ индуструята, където отдавна няма подобно разделение.

Марчела Минчева е мениджър софтуерни разработки, която обича зимата, лошото време, летните бури и дъжда. Марчела се интересува от UX и UI. Тя се стреми да следва новите тенденции в стартъп културата в България и по света. В свободното си време Марчела търгува на стоковата борса. Тя споделя, че в професионалното си развитие си се е сблъсквала с различни предизвикателства, но не е имала проблеми с приемането си като жена. Според Марчела в. България вече няма проблем с неравенството между половете, особено в ИТ сферата, където отдавна няма подобно разделение. Тя добавя, че динамиката на работа изисква мотивирани и желаещи хора, които да работят. Това, което наистина има значение според нея, са способностите и качествата на съответния човек, а не пола. На въпроса ни дали женската визия и чар помагат на хората да постигнат успех в професионалния живот, Марчела отговаря, че визията на жените в професионален план трябва да бъде свързана с изграждането на авторитет. А авторитетът, от друга страна, не носи костюм, нито е поробен на определена визия или чар. Тя смята, изграждането на имидж е комбинация от много фактори, които определят хората като лидери, което е и ключът към премахването на много бариери. Марчела споделя с нас, че се опитва да зададе реалистични очаквания относно баланса между личния и професионалния си живот. Тя казва, че е заобиколена от разбиране, любов, подкрепа и три кучета. Марчела също се опитва да намери време за самоусъвършенстване, спорт и пътувания, когато е възможно.

“Смея да твърдя, че жените сме преобладаващи като численост в IT сферата.” 

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

В свободното си време търгувам на стоковата борса. Интересувам се от UX & UI и също така се старая да следя какви са новите тенденции в стартъп културата у нас и по света. И не на последно място – обожавам зимата, стихийното
време, летните бури и дъжда.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

B ĸapиepнo ми paзвитиe cъм ce cблъcĸвaлa c paзлични пpoфecиoнaлни пpeдизвиĸaтeлcтвa, нo нe cъм имaлa пpoблeми c пpиeмaнeтo ми ĸaтo жeна. Haпpoтив, тoвa винаги e било пpeимyщecтвo зa мeн.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Смея да твърдя, че жените сме преобладаващи като численост.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Не смятам, че в България има проблем с неравенството между половете. Специално в ИТ сферата отдавна няма подобно разделение. Динамиката на работата изисква мотивирани хора, които да работят с желание. Важни са способностите и качествата на съответния човек, а не това дали е мъж или жена. Естествено, не мога да твърдя същото за ситуацията извън страната ни. В някои държави разделението между мъже и жени все още е факт. Аз съм част от една от инициативите на Google – “I am Remarkable”, която има за цел да поощри жените и други подценени и недостатъчно представени групи да празнуват своите постижения на работното място и извън него. Една от многото причини да има нужда от подобни инициативи се базирана на статистиката, която сочи, че дамите кандидатстват по обяви за работа само когато преценят, че притежават 80% от изискваните качества, а за мъжете и 25% са достатъчни.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Марчела Минчева и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International