20 април, 2024

Редовно сме затрупани от различни символи като някои от тях са запечатани в съзнанието ни дотолкова, че дори не будят съмнение какво означават. Пример за това е USB символът. Но какво означава той и как възниква? Това е въпрос, на който много хора все още не знаят отговора.

Идеята за създаване на USB идва от нуждата за създаване на стандартен съединител за всички компютри, който да улесни процеса на трансфер на данни. През 1994г. вече седем големи компютърни компании започват разработка на USB портове. Сред гигантите, работещи по новата технология, са IBM, Intel и Microsoft и Digital Equipment Corporation.

Но как идва идеята за познатия ни и до днес символ?

Истината е, че идеята за иконата идва от тризъбеца на Нептун.

Той символизира мощността на USB „захранването“ –  един съединител за множество устройства. Различните фигури в изходите – квадратът, кръгът и триъгълникът, подчертават универсалността на изобретението. Друго внушение на символиката е за иновативния свят и неговите технологичните нововъведения. Интересния произход на графиката определено дава широко поле за интерпретации, но не можем да отречем, че сравнението със символа на мощта на морския бог е наистина оригинално!

Тагове: , , , , , , ,