16 април, 2024

Кодкрафтингът или създаването на програмни езици датира от 50-те години на миналия век. Множество държави работят усилено за усъвършенстването и откриването на нови езици. Но все пак тези езици се използват от много разработчици и всеки един от тях се справя, както може. Затова са се появили митове за нивото на програмиране на някои държави, поставени под общ знаменател.

Митовете за програмистите от Индия не са на в тяхна полза. Въпреки това не трябва да се съди за някоя държава по начинаещите ѝ фрийлансъри. Това е причината да представим програмните езици, създадени от индийци. Статията е за кодинг ентусиастите, които ще хвърлят едно око на практика.

Nimo

Nimo е език за програмиране с множество парадигми, който поддържа обектно-ориентирани и функционални програмни стилове. Това е свободно въведен, интерпретиран език и има динамичен характер. Акшат Сривастава е основният програмист зад Nimo.

Julia

Julia е динамичен програмен език за цифрова компютърна обработка на високо ниво. Той осигурява усъвършенстван компилатор, разпределени паралелно изпълнения, числена точност и обширна библиотека за математически функции. Основната библиотека, до голяма степен написана в самата Julia, също така включва интерактивни библиотеки с отворен код C и Fortran за линейна алгебра, генериране на произволни числа, обработка на сигнали и обработка на низове. Този език се използва също и за паралелизъм, и изчислителни облаци. Основният създател на кода е Вирал Б. Шах.

P

P е език за програмиране, разработен в Microsoft от Вивек Гупта. P дава възможност на програмистите да определят системи, състоящи се от колекция от крайни автомати, които комуникират асинхронно по отношение на събития.  Кодът вече е отворен.

Тагове: , , , , , , , , ,