24 април, 2024

Елисавета Павлова е опитен HR професионалист, номиниран за един от ТОП HR за 2020 г. със солиден опит в областта на подбора на персонал. Елисавета започва работа като специалист по човешки ресурси, а по-късно кариерата й се прехвърля в ролята на подбор на персонал в ИТ индустрията. Част от портфолиото ѝ включва съдействие в маркетинговите и финансовите функции на бизнеса. В момента Елисавета е част от екипа по човешки ресурси и маркетинг в DataArt България. Елисавета обича да прекарва свободното си време със семейството и близките ѝ, да се разхожда из планината и да готви.

Какви са вашите наблюдения – дали жените в технологиите все още са подценявани от колеги и работодатели в България?

Не мисля, че жените в съвременния свят са подценявани. Толкова много от дамите са се доказали като успешни лидери,
примерите са навсякъде около нас. Достатъчно е да погледнем и тази класация, тя е пример, че дамите са заели своето заслужено място. Като представители на нежния пол, жените според мен, притежават много по-добри лидерски качества, по-търпеливи са и се отнасят с внимание към детайлите. Това е огромен плюс, защото в много ситуации имаме нужда от търпение, за да вземем правилните решения.

Какво ни трябва, за да се издигнем професионално в технологичния сектор, ако сме жени?

Мога да споделя на мен какво ми беше нужно – търпение, постоянно учене и трупане на опит в сферата, в която работя. Няма да забравя как докато моите колеги от университета се наслаждаваха на студентските си години, аз имах възможността да навляза в ИТ сектора, да го опозная и да разбера, че това е сферата, в която искам да се развивам. Дори имаше период, в който след работа отделях по 4 часа, за да изучавам технологии и да се ориентирам в нашият пазар. Ключът е в желанието за развитие и в положените усилия в тази посока.

Смятате ли че в 21ви век жените все още са посла бият пол? Какво ги прави слаби? 

Имам един личен пример, който разказвам за разде лението мъже-жени. Преди години тренирах Джудо и Самбо и тогава получавах много нападки как това е мъжки спорт и няма място за жени в него. Точно по това време имахме световни шампионки в тази дисциплина, но нямаше гласност. Дори аз съм европейска шампионка по Самбо, но никой не знае, защото нямаше медии, които да отразяват тези събития. В онези времена исках да докажа, че да тренираш бойно изкуство не е само за мъже, стига да имаш желанието, волята и дисциплината. Към настоящия момент съм щастлива, че все повече момичета са шампионки в т.нар. „мъжки спортове“, защото това доказва, че сме равни и достойни за тези титли. Що се отнася до професио- налното развитие, нещата стоят по сходен начин. Ние можем да работим също толкова ефективно, колкото и мъжете, да изкарваме същите пари и едновременно с това – да се грижим за семействата си. Така че – не виждам причина да бъдем причислявани към „слабия пол“. Даже напротив.

“Като представители на нежния пол, жените според мен, притежават много по-добри лидерски качества, по-търпеливи са и се отнасят с внимание към детайлите.”

Какви са вашите наблюдения, колко са жените, които са на вашата пози- ция? Дали това да си IT Recruitment Expert е женска/мъжка роля?

Няма разделение на мъжка и женска роля в тази сфера. Да, факт е, че дамите са повече, но има и много добри представители на мъжкия пол, които са успешни в работата си. Полът е без значение, стига да вършиш работата си качествено, защото пазарът е такъв, че всяка грешка може да повлияе негативно на имиджа на човек.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Елисавета Павлова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване на Жените- Лидери в TECH индустрията, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International