23 април, 2024

Запознахме се с Крейг Харпър, част от екипа на Outsource.bg. Той има повече от 20 години професионален опит в сферата на комуникациите на данни, мрежовата сигурност, администрацията на Linux и VoIP комуникациите.

Понастоящем Крейг работи върху framework, който помага за създаването на децентрализирани приложения чрез блокчейн технология. Проектът осигурява анонимност на потребителите чрез виртуални потребителски профили, така че всеки процес, независимо от мащаба, да може да бъде автоматизиран и интегриран в тях.

Как бихте описали себе си и това, с което се занимавате?
Имам повече от 20 години опит в програмирането на Linux. Някои хора оценяват програмните ми умения, но всъщност не мисля за себе си като програмист – аз съм човек, който решава проблеми, използвайки код. Имам дислексия, което означава, че подхождам към нещата по различен начин от повечето хора и винаги съм бил в състояние да “виждам” решения на проблемите.

Моят професионален опит е в комуникацията на данни и сигурността на мрежата и през годините съм разработил някои доста интересни технологии за редица компании – от малки до Top Fortune 500 компании. Един от по-интересните ми проекти е VoIP услуга, която позволява на клиента да използва гласова / видео мрежа. Моята иновация не беше в наличието на много сървъри, които да предоставят различни възможности като таксуване, разпределение на разговори, регистрация и т.н., а по-скоро в изграждането на един сървър, изпълняващ всички тези задачи. Ако се върнем назад, бих определил това като началото на децентрализираната мрежа, а децентрализацията изведнъж стана изключително технологично привлекателна. И така, през годините, без да осъзнавам, аз изграждах основите на това, за което днес работя, това, което наричаме “процес на нещата” (PoT).

Живея и работя в селските райони на България с петте ми кучета, защото тук просто ми харесва!
Запознахме се посредством работата ви в OutSource.bg. Какво мислите за България като аутсорсинг дестинация?
Открих, че България е едно чудесно място за работа с висококвалифицирани и мотивирани хора. Също така България има страхотна интернет връзка, което прави работата от разстояние напълно възможна и скоро идеята за пътуването до офиса и притежаване на бизнес помещения ще бъде напълно остаряла. Но все пак аз съм визионер, който гледа отвъд възможностите в момента и който се стреми да превърне отрицателните неща в положителни. Виждам България като много повече от едно чудесно място за интересни хора, които да работят от разстояние. В бъдеще виждам развиващи се мрежи от български ИТ села, където програмисти, бизнес иноватори и културни рекламни посланици могат да живеят заедно, за да си помагат взаимно в постигането на общи цели. В нашето село си имаме безплатен интернет и Wi-Fi навсякъде.

Крейг: “Така изглежда нашето село, то е разположено сред дърветата, заобиколени от природа и див живот. Включително елен, дива свиня, лисици, зайци.

Нямахме 3G, 4G или друг GSM сигнал, така че трябваше да си осигурим наш собствен, инсталирахме Wi-Fi навсякъде.”

Насърчаваме програмистите да прекарват времето си тук, да се наслаждават на добра местна храна, да се насладят на чистия въздух и питейната вода и да се свържат с невероятната природа, да посетят града за култура и забавление (Велико Търново, нашият град е със страхотна култура). Здравото тяло, здравият ум и добрата компания създават продуктивни, щастливи програмисти с по-добри идеи. Опитвам се да променя стереотипа на изолирания, нездравословен програмист, затворен в мръсна, градска стая!

В останалата част от Европа младите хора от града умират да напуснат града и “rat race”-a, но не могат да си позволят да се преместят в провинцията … в България важи обратното правило, защото селското население рухва и губи всички свои млади хора. Това е много тъжно, но тук има невероятна възможност за младите хора от цяла Европа да създадат едни технологично напреднали, културно ангажирани и прогресивни селски общности.

Навсякъде в Европа млади, технически информирани хора умират да се преместят в провинцията и не могат да си позволят по много причини – цените на земята и имотите, а и лошият интернет – това са реални бариери.

В момента икономическите сили водят младите българи от селските райони към града, а от града в чужбина. Моят план е да помогна да обърнете тази тенденция, като превърнете това, което имате в изобилие тук – земя, пространство, природа и комуникационна инфраструктура, във възможност … но може би това е една по-дълга история за друго интервю!

Имате ли планове за аутсорсинг у нас?
Процесът на нещата (PoT) е open source проект, така че сме щастливи да привлечем дивелъпъри от целия свят. Понеже живеем в България естествено предпочитаме да насърчаваме местните програмисти да се присъединят към екипа и да видим появяването на нови стартъпи в PoT на българските таланти. Процесът на нещата ще предостави чудесна възможност да се премести развитието извън централизираните приложения в децентрализирани приложения – или Dapps. Ако българските предприемачи разберат и се възползват от тази възможност, бихме могли наистина да помогнем на България да бъде поставена на картата като място за иновации и водещо развитие.

Вие разполагате с богат професионален опит. Какви са основните разлики, които забелязвате у дивелъпърите по света и у нас?
България е чудесно място за технологично развитие, защото предлага по-голяма свобода на стартъпите. България се изкачи до други европейски страни поради свободата за развитие, без да позволи прекомерната бюрокрация да застане на пътя. Например Обединеното кралство все още се стреми да осигури бърза интернет връзка и това е заради климата на прекомерна бюрокрация, липса на търсене на изход и самодоволство от страна на предприятията.

България напредна, защото първоначално хората започнаха да опъват кабели от сграда до сграда, само и само да изградят бързо локализирани интернет услуги. Този натиск от страна на хората позволи на България да премине към по-бърз достъп до етернет, интернет и понастоящем оптично влакно, което даде възможност на ново поколение да има достъп до бърз интернет и знанията, които той предоставя.

“Това е първата къща в селото с WiFi, ето го и поста. Прикачен към стълба е първият от нашите маршрутизатори за Wi-Fi, който осигурява Wi-Fi на преминаващи автомобили, пешеходци и околността. В домовете хората могат или да ползват безплатната Wi-Fi връзка, или да се свържат директно към къщата си.”

Това очакване и глад позволи на българското въображение да осъзнае какви са възможностите и да ги постигнат. Другата разлика, която оценявам тук, е етиката на работата, хората имат желание да работят упорито и да участват в нови неща. Също така, способността на хората да комуникират е страхотна, тук можете да откриете хора, говорещи на много езици, което позволява превод на глобални приложения на местни езици. Страните, които имат английски език като първи език, са мързеливи относно езиците, както всички ние знаем, в това число и аз!

“Ето ги и Wi-Fi маршрутизаторите, разположени на всеки 100 метра из селото. Те позволяват да не губите интернет връзка независимо дали разхождате кучето, седите в градината или програмирате от лаптопа си някъде из селото.

Ако трябва да препоръчате няколко технологии, на които дивелъпърите да обърнат специално внимание, кои биха били те?
Вместо да бъде централизирана и управлявана от физическо лице (фирма или лице), платформата на бъдещето е децентрализирана и управлявана от всеки и всеки, който иска да бъде замесен. Вместо да бъде концентрирана в шепа информационни центрове, тя се разпространява през всеки възел в мрежата, като всеки възел е собственост на обикновени хора като теб и мен.  И не само самата платформа е децентрализирана, всички приложения, които са изградени върху нея, също са децентрализирани – може би не сте чували за тях, но dapps (децентрализираните приложения) ще превземат всичко съвсем скоро. Ако трябва да бъдем честни, Dapps всъщност се появиха благодарение на скоро навлезлите технологии като блокчейн и хашграф.Дивелъпърите ще могат да създават напълно децентрализирани, блокчейн приложения, без да се налага да разбират от тези технологии, единственият набор от умения, от който ще се нуждаем, е javascript!

Какво прави Chain Solutions различен? Как проектът помага за развитието на блокчейн инфраструктурата и растежа на дигиталната екосистема?
Вместо да отидете на централен уеб сайт и да създадете акаунт с бизнес, услуга или информационен хост, както сме свикнали (потребителско име и парола и т.н.), с PoT трябва да бъдете поканени или открити от хора или фирми, които вече съществуват или са свързани с физическото ви местоположение в реалния свят. Това означава, че всеки човек може да има достъп само до цифровия пейзаж, свързан с текущия му физически пейзаж. Хакер в Ню Йорк, например, няма да има достъп до хора или информация в Лондон, защото просто няма как да ги види. Хакването става безсмислено, защото данните не са централизирани, така че няма огромни и доходоносни honeypots, можете само да хакнете хората или компаниите във вашата физическа среда, в реалния свят. Идеята, че “трябва да сте там, за да сте лоши” – не е перфектна, но поставя сериозни ограничения за това колко “лоши” може да бъдете, особено в сравнение със статуквото.

В момента също така тестваме начини за гарантиране на дигитално доверие между хората и начини за поддържане на анонимна, суверенна цифрова идентичност, която допълнително ще намали стимулите и възможностите да бъдем “лоши”.

В момента съществуват доста опасения за квантовото изчисляване и дали в близко бъдеще то ще бъде в състояние да пробие мрежа като Bitcoin и да спечели контрол или пък да открадне пари. С децентрализиран dapp, един квантов компютърен хакер няма дори да разбере, че dapp съществува, освен ако не е бил физически поканен да се присъедини, и тъй като всеки dapp е уникален и независим и ще съществува на всякакъв брой невидими възли, хакването ще бъде изключително трудно, и то за нищожна печалба.

За финал можете да видите площта с интернет връзка, осигурена благодарения на усилията на Крейг.

 

Тагове: , , , , , , ,