16 април, 2024

Developer на фокус за тази седмица е Йордан Джамбазов, Technology Lead в Open Source University. Той е програмист с дългогодишен опит. Обича да слуша рап, рок и руска музика. Често обсъжда с колеги и приятели иновативни решения и технологични предизвикателства. Вижте как те описаха Йордан пред Devstyler.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?
Йордан Джамбазов

Каква е причината да го номинирате?
Технологичен ръководител на проекта
Опишете неговите професионални качества.
Комуникативност, лидерски/управленски умения, екипна работа, решаване на проблеми.

Разкажете ни повече за него като човек.
Йордан е съдружник в OS.University и IO Era, силно технологично насочен, обича да програмира и да помага на хората да се научат да програмират и да решават сложни проблеми, но това не са му единствените интереси. В свободното си време се събира с приятели на по бира. Обича да обсъжда проблеми при стартиращи компании, иновативни решения и технологични предизвикателства.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Работният ден на Йордан обикновено стартира към 11ч., започва с приоритизирането на дневните и седмичните си задачи, което отнема около 30 минути. Следва около 2 часа отговаряне на имейли  и комуникация и планинг с екипа. Обедната почивка трае около 40 минути, като обича да обядва с колегите. След обедната почивка следва процес на активна софтуерна разработка, периодично прекъсван от Скайп срещи. Звучи скучно, а не е точно така. 😉
Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Основно работи по разработката на OS.University, както и по координирането на ключови проекти в IO Era. Предизвикателствата пред него са свързани с поддържането на добра комуникация между development екипа и stakeholders на проектите.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Ежедневно му се случва да се допитват до него.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Постоянство, отдаденост, проактивност

Какви са хобитата му?
През свободното си време обича да свири на китара и да пие бира с приятели
Каква музика слуша?
Обича да слуша разнообразна музика, но предпочита рок и рап, както и руска музика.

Кое предпочита – Android или Apple? Защо?
Android, защото е с отворен код и върши добра работа.


Какъв е стилът му?
Спортно-елегантен, понякога умерено небрежен.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Python/NodeJS/Java/C/Bash/Solidity. Предпочита Python.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
Повечето интересни случки не са за разказване.

Йордан е много интересна личност, затова му зададохме няколко въпроса. Ето какво отговори той.

Как се справяш с организацията на екипите? Какви методи използваш за  повишаване на продуктивността им?
Хората, с които работя са силно самоорганизирани. Имам късмета да работя с професионалисти, които имат изградена ценностна система и висок морал. За щастие не се налага да организирам, а просто да комуникирам приоритети, което правят и колегите – нещо често срещано при хоризонтално скалиращите стартиращи компании с flatter структура. Продуктивността се повишава чрез ясна и достатъчно честа комуникация.

Как започна да се занимаваш с криптовалути?
В началото на 2017г. моят брат (и съдружник) Момчил Джамбазов ми разказа за различни крипто и блокчейн проекти, и започна активно да се занимава с трейдинг. Малко преди това се запознахме и с Христиан Даскалов, който търсеше технологични партньори за проекта Open Source University, който все още не беше поел блокчейн направление, но беше брилянтен проект. Няколко месеца по-късно се срещнахме с Христиан и Добромир Ковачев и обсъдихме възможността да дистрибутираме проекта и финансирането му, използвайки блокчейн технологията. Имахме успеха да сформираме добър екип и да започнем заедно да създаваме.

От колко време свириш на китара? Къде в мрежата можем да те чуем?
През ученическите ми години ходих около година на класическа китара. Понякога се събирахме със съученици от руското училище и свирихме руски песни на няколко акорда. Никога не съм минавал любителското ниво при свирене на китара, може би за това не съм се осмелявал да кача клипове в мрежата.

А ще споделиш ли интересна случка?
Наскоро присъствах на блокчейн конференция в Амстердам. Както на всяка конференция, човек активно се запознава с много хора и обсъждат разнообразни теми свързани с дистрибутираните технологии, криптовалути, стартиращи компании и Open Source University. Бях приятно изненадан от силното българско присъствие – струва ми се, че това е доста добър показател за иновативността на българските стартиращи компании. Но най-интересната от всички срещи на събитието беше с наш клиент от Канада. Толкова много му хареса проекта, че предложи да стане изпълнителен директор на Open Source University, тъй като ние нямаме такава позиция. Отговорът ми беше, че първо трябва да си валидира уменията и постиженията върху нашата блокчейн платформа, и след това бихме могли да разгледаме кандидатурата му.

Тагове: , , , , , , ,