25 април, 2024

„Харесва ми да изпитвам хардуерните елементи, защото там веднага виждаш как реагира системата“, казва Христина Козарева, тест инженер в Bosch ECS, която е сред десетте най-бързи жени в българското бягане на дълги разстояния

Извадено рамо, шина и ожулено лице. Не това е стандартното очакване за визията на софтуерния инженер. Но тя е извън клишето. Влиза на срещата ни в Инженеринговия център на Bosch с блеснал поглед и видими травми от последното спускане с велосипед. Това, че едната й ръка е обездвижена, не й пречи да си върши работата.

Тя е състезател по спортно ориентиране, планинско колоездене и маратонско бягане на шосе. Тази година  постига едно от десетте най-добри времена на маратон за жени в България. Но това не е всичко. Христина Козарева е трета на маратон в Хелзинки, има  балканска титла по планинско колоездене, трето място на планинско колоездене в Италия и първо място на международно състезание по планинско бягане в Гърция. И за да не скучае през зимата, тогава се състезава в ски бягане и ски алпинизъм.

„Опасно е, да. Важно е да поемаш премерени рискове и да не подценяваш ситуацията, защото малки грешки водят до фатални последици. Не е въпрос на героизъм, а на техническа, физическа и психическа подготовка. Защото е важно след всяко преживяване, да се върнеш жив“, споделя  софтуерният инженер Христина Козарева.

Сякаш между другото, покорява и професионални върхове. Завършила е информатика в СУ „Климент Охридски“ и магистратура в НБУ. От 13 години е в аутомотив сферата. Вече е тийм лидер в Bosch ECS.

Накратко, екипът на Христина се занимава с тестване на софтуер и хардуер, писане на код, работа с  апаратура, платки, тестови системи, а също неизбежната документация с преглед и анализ на проектни спецификации.

„Започнах като студентка в автомобилната индустрия и ми хареса. Хардуерните елементи, устройствата в ежедневието, също. Има какво да пипнеш, да видиш как мига, как реагира системата. Не е  абстрактно. В тестването имаш поглед над цялото и затова ми е много интересно“, споделя Христина.

За нея тестването на системи във вече сглобени прототипи на автомобили, е сред любимите й професионални занимания. Тогава има проби на полигон. „Няма да забравя изпробването на системата за паркиране без участие на шофьора, която тествахме с колегите. С натискане на едно копче, колата паркира сама. В началото беше сюрреалистично да наблюдаваш как автомобилът се движи без твоя намеса, докато си на шофьорското място, с вдигнати ръце. Невероятно е да участваш в такива разработки,“ разказва тест инженерът.

Това, че  от дете се занимава със спорт в природата, помага на Христина за кондицията. Започнала е със спортно ориентиране в габровския Балкан, където е родена. И до днес не изоставя удоволствието да тръгне от точка А до точка Б с карта и компас. Умело се ориентира по знаците и без електроника, въпреки че професионално непрекъснато тества нови устройства и системи.

„В ориентирането трябва да можеш да реагираш бързо, да си адаптивен, да работиш под напрежение и  да не изпускаш посоката“, обяснява  Христина. Убедена е, че освен интуицията, важна е и техническата подготовка – все качества, приложими и в корпоративната среда. „Понякога се налага да вземеш решение на секундата и от това ти зависи животът. А за бягането на дълги разстояния, няма как да си добър без постоянство и упоритост. Аз боря монотонността на тренировките, с фокусиране върху конкретното упражнение, което трябва да направя“, споделя философията на хобито си Христина.

Въпреки че бягането на дълги разстояния е самотно занимание, Христина споделя, че и в хобитата, и на работното място, има приятели и съмишленици. Никой не подценява възможностите й и получава подкрепа и вдъхновение, когато е нужно. Изненадващо и почти на шега, с няколко колеги се вкарват в успешно приключение, в което е замесена и една от разработките на Инженерния център – Bosch eBike System.

„Приятели от друг отдел ми предложиха да се явя на Витоша 100 с eBike. Направихме си сполучлив експеримент“, спомня си Христина.

Когато получава предложението, Христина Козарева вече има зад гърба си 11 победи на „Витоша 100“.  Но да пробва байка в реални условия, я амбицира да участва отново. Колелото тежи 25 килограма и е по-бързо от това, с което свикнала, така че трябва за кратко време да опознае новата техника.

„Съчетахме съвсем естествено работата с хобито ми. Започнахме тестове и подготовка на двигателя, на батерията, на настройките за ръст и килограми. Колегите бяха надъхани и дори  организираха пит стоп като на Формула 1. Чакаха ме на едно място на трасето, където трябваше да се смени батерията. Действаха светкавично“, спомня си шампионката.

Козарева финишира първа сред жените и връща байка здрав и с награда. Помни с благодарност, че  мениджърите дали колелото за тестове извън офиса,  без да се замислят и да поставят условия. Само пожелали успех на импровизирания екип. „Докосна ме това, че не се усъмниха във възможностите ни. Справихме се и почти на шега, изкарахме продукт, който беше тестван, подобрен и се върна с награда“, горда е Христина.

Шампионката по бягане на дълги разстояния се старае никога да не забравя, че в зоната на комфорт могат да се получат големи грешки. Христина всеки ден си напомня, че както в хобито, така и в професията,  ситуациите не винаги са предвидими. И се старае да работи за по-голяма сигурност на автомобилите, така  че  инцидентите на пътя да намалеят, въпреки човешките грешки.

Фотокредит: Лилия Йотова на заглавна снимка и Антонио Вълчев на снимка с eBike.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager