25 април, 2024

Мелик Пехливанов, Software Developer в А1 България, се занимава с програмиране от 4 години. Професионално работи в сферата от една година. Технологиите, към които има интерес са: .Net, Go, JavaScript. Интересува се от програмиране от доста ранна възраст и се радва, че родителите му са насърчили този интерес, защото така открива истинското си призвание.

Как започва работният ти ден?

Обичайно като за всеки програмист – преглеждане на имейли и най-важните задачи за деня, които трябва да се свършат.

С какви проекти се занимаваш?

Проектите ми в момента са наистина много разнообразни. Един ден се занимавам с един, друг ден с друг. В момента работя по актуализирането и подобряването на електронния магазин на А1.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Специални не бих казал. Бюрото ми е доста изчистено. Имам един лаптоп, докинг станция и монитор. Дори нямам мишка и клавиатура, защото ползвам тези на лаптопа. 

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

В момента в компанията съм изцяло BackEnd Developer и се занимавам с .NET, но имам и познания и по JavaScript и Go като имам желание да науча още, защото езикът е просто един tool, който човек може да използва. 

Как премина интервюто ти за работа в А1?

Интервюто ми беше доста интересно. Хората бяха много любезни и приятелски настроени и имах чувството, че се познаваме от доста отдавна, нищо че се виждаме за пръв път. 

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Ако интервюто е за .NET, бих задал няколко въпроса, които са свързани с темата, като за мен би било от голямо значение, ако кандидатът чете допълнителни материали, стреми се да надгражда познанията си. Един от въпросите, които най-често задавам на .NET интервюта, разбира се в зависимост от опита на кандидата, е: “Как работи Garbage collection-a в C#?”; “Какво е CLR? Как работи?”; “Boxing- unboxing и разликата между тях.”; няколко въпроса за ООП – Обектно Ориентирано Програмиране, няколко въпросчета за база данни, и други въпроси. Разбира се всяко интервю е уникално само по себе си. Важно е кандидата да покаже знанията си и силните си страни, като се фокусира върху темите, в които се чувства най-сигурен. Реално интервюиращият се опитва да намери неговите най-силни страни и там той задълбава. Това, което чуваме напоследък, че интервюиращите нарочно задават много трудни въпроси и се опитват да “закопаят” кандидатите, не мисля, че тези хора са толкова много. По-скоро интервюиращият се опитва да изкара най-силните страни и качества на човека отсреща. 

Имаш ли интерес към даден спорт?

О, да! Обичам да плувам. Така разпускам след работа и се освобождавам от напрежението след дългия работен ден и от постоянното взиране в монитора. В свободното си време също играя тенис на маса. Това са спортовете, които практикувам. 

Какво четеш за разпускане?

Нямам определен жанр, тъй като имам много разнообразни интереси. Най-често се насочвам към статии и книги свързани с автомобили, тъй като това ми е страст. 

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Без да се замислям, повечето от тях в Stack Overflow – това е библията на програмирането. Също така дискусии с колеги. Понякога откриваш решенията на даден проблем дори само когато разкажеш на някой твой колега какъв е проблемът и всъщност, обяснявайки проблема, ти намираш решението. Но, най-често решенията, които намирам са в Stack Overflow. 

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

В момента, в който усетя, че съм натоварен и вече не мога да се фокусирам върху задачите си правя почивка, пия кафе, играя тенис на маса или джага с колегите. След Х време, когато се върна отново на бюрото си, имам много нови идеи, енергия и продължавам напред. 

Какви са твоите хобита?

Хобитата ми са пряко свързани с професията ми, тъй като обичам да научавам нови неща, свързани с програмирането. Извън тази област, както казах, се интересувам от автомобили и отделям време, за да тренирам. 

Кои са любимите ти сайтове и книги на технологична тематика?

Честно казано са много, но най-често следя блоговете на Microsoft, тъй като там има много интересни неща за новостите в .NET. Разбира се намирам информация и в различни YouTube канали. Относно книгите може би бих препоръчвал би “Code Complete”, която е много добра книга, “CLR via C#” и “Програмиране = ++ алгоритми” – книгата на Светлин Наков, от която също могат да се научат много неща. 

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Да, посещавам такива събития при всяка възможност, защото там има различни хора с разнообразен опит, от които можеш да научиш наистина много… Ама много, много. 

Къде си се представяш след 5 години?

След 5 години бих искал да съм на някоя Senior .NET позиция или Team Leader. Надявам се, че ще продължавам да се развивам в компанията, защото тук има страхотен екип, много възможности за реализация и интересни проекти. 

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Едната вече споменах преди малко, “Code Complete”. Други, за които се сещам са “Seven databases in seven weeks”, “Програмиране = ++ алгоритми”. “Cracking the coding interview” е също много интересна книга, ако си решил да отидеш в някоя топ технологична компания като Google или Amazon, тъй като там интервютата включват доста алгоритмични задачи. А ако имате интерес към C# и сте се насочили към тази посока, “CLR via C#” е наистина една много добра книга. Общо взето леки четива с около 400-500 страници 🙂 

Кое е любимото ти програмистко meme/виц?

Това е една блок схема, която е доста голяма. Споделям я, за да я видите. 

Кой е твоят IT гуру?

Имам много. Тук може би ще спомена учителите ми, които ми дадоха основата, за което съм им изключително признателен. Мисля, че сега е моментът да им благодаря – това са Николай Костов и Ивайло Кенов – технологични трейнъри в SoftUni и наистина страхотни професионалисти. Също така не на последно място искам да благодаря и на сегашният ми Team Leader- Даниел Йорданов. 

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Колкото и банално да звучи, харесва ми да мисля по дадени казуси, а не просто да седна и да пиша код. Предпочитам да разбера какви са плюсовете и минусите на една задача, преди да го приложа. В доста случаи обаче времето, с което разполагаме, е доста ограничено и затова от нас се изисква да взимаме бързи, но качествени решения. Понякога също така трябва да правим компромиси. 

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

През деня – дневна птица съм. 

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

За сега нямам. 

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Може би искам да се обърна към хората, които тъкмо започват да се занимават с програмиране – ХОРА, КОДЕТЕ!

Може да гледате всякакви tutorials, лекции, да четете тежки четива, но кодете. Докато кодът не мине през пръстите ви, няма да стане! Това е все едно да гледаш tutorial от 20 часа как да плуваш и никога да не си ходил на басейн, за да се пробваш да плуваш. Така че ПРАКТИКА, ПРАКТИКА, ПРАКТИКА и пак – ПРАКТИКА. Точно поради тази причина наистина се радвам, че работя именно тук – в А1. Работната среда е изключително динамична и може да се научат много нови неща- от бази данни до архитектури и защо даден код трябва да се напише по начин “А” а не по начин “Б,” защо едното е по-добро от другото. Колегите наистина много помагат и каквито и въпроси човек да има, те винаги са насреща, за да отговорят. В момента си търсим много нови колеги. Нека хората, които не се плашат от динамична работна среда и имат желание да научат много нови неща, да се чувстват поканени. Вратите ни са отворени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager