16 април, 2024

Тунг Нгуен и Ха Нгуен, основателите на образователна платформа за кодиране, MindX, са на път да дадат 3,3 милиона долара, за подобрение на дигиталната икономика на Виетнам. По този начин те помагат на студенти, които искат да продължат да се развиват професионално в технологичната сфера.

Виетнамският дигитален пазар е един от най-бързо развиващите се в света, но за съжаление има нарастващ недостиг на ИТ професионалисти. Всъщност много деца искат да се научат да кодират, но училищата не предлагат достатъчна учебна програма.

Според Тунг Нгуен, с помощта на онлайн/офлайн образователна платформа, която се фокусира върху подготовката на учениците за технически професии, много деца ще могат да учат това, което искат.

MindX е виетнамски стартъп, който разработва и предлага на пазара софтуер за обучение, задвижван от AI за организации. Компанията днес обяви, че ще подкрепя технологичното образование с помощта на Wavemaker Partners, Thien Viet Securities (втората по големина инвестиционна банка във Виетнам) и неизвестен инвеститор, базиран в САЩ. MindX също се възползва от дълговото финансиране на Beacon Fund, който е специализиран в бизнеси, стартирани от жени.

MindX ще използва $32 милиона, за да разшири своята интернет платформа и да създаде допълнителен учебен материал. Компанията възнамерява да създаде мрежа от ИТ фирми, които наемат новозавършилите програми. Курсове са предназначени за деца от три години до дванадесети клас, както и за студенти.

Фирмата ще започне да предоставя споразумение за споделяне на дохода на студенти, които се присъединяват към MindX с цел да станат технически специалисти, така че няма да им се начислява предварително обучение. Курс като този може да бъде отлична алтернатива за студенти, които искат да усъвършенстват уменията си в друга индустрия, особено когато става въпрос за програмиране.

Photo Credits: MindX

Тунг Нгуен и Ха Нгуен стартираха MindX като организация с нестопанска цел през 2015 г. И двамата са били наети в технологични фирми по това време като преподавали часове по кодиране на непълно работно време между другите си работи. След една година търсенето нараснало драстично до момента, в който двамата решили да се ангажират на пълен работен ден с MindX като компания. Днес MindX има 13 офлайн локации във Виетнам, в допълнение към своята онлайн образователна платформа.

MindX също така добавя, че нивата на наемане на висшисти са 100% във Виетнам и 55% в Сингапур. Някои от фирмите действат и като образователни сътрудници. Тунг Нгуен отбеляза:

„Нямахме възможности да изучаваме технологии в началото на живота си. Например, аз съм роден в бедно работещо семейство, в отдалечена провинция във Виетнам. Компютрите бяха много, много скъпи, струваха цяло състояние за повечето виетнамски семейства по това време, така че, разбира се, семейството ми не можеше да си позволи такъв за мен.”

Според създателите на MindX, във Виетнам много STEM образователни институции предлагат само 3 до 4-месечни програми. Целта на MindX е да предостави различни възможности за избор, вариращи от една година до десет години.

Повечето родители и ученици първоначално избират по-кратки програми, но напоследък се наблюдава ръст на учениците, записващи се за 2-, 5- или 6-годишни курсове, за да се подготвят за техническа професия. След завършване на своите образователни програми, кариерните съветници на MindX помагат на студентите да създават автобиографии и да се подготвят за интервюта за работа.

Част от парите ще бъдат използвани за прилагане на блокчейн технология за проследяване на връзките между възпитаниците на MindX и работодателите, които ги наемат. По този начин ще се позволи автоматизирането на заявленията и интервютата за в бъдеще.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International