17 април, 2024

Технологичната индустрия може да не е най-благоприятната сфера за психическото здраве на разработчиците Работата от разстояние, особено при безпрецедентни обстоятелства, може да влоши вече трудната ситуация.

Съвети за предотвратяване на проблеми с психичното здраве на софтуерните разработчици:

Практикуване на автономия

Способността да имате малко повече „живот“ покрай работата е наистина полезна за вашето собствено благополучие.

Даниел Пинк описва как самостоятелността, майсторството и целта са основните двигатели на продуктивността в книгата си „Карай“. Мотивацията, признанието и увереността са ключът към успешната работа по разработка на софтуер. Да бъдеш упълномощен да допринесеш за по-широка цел, използвайки своите умения, е много по-възнаграждаващо.

Според проучване на Haystack, 83% от разработчиците съобщават за изгаряне. Ето защо работодателите трябва да внимават, когато поставят реалистични очаквания към разработчиците на софтуер.

“Образованието казва, че ти пука”

Работодателите могат да инвестират и в разработчиците като физически лица. Някои компании предлагат щедри бюджети за обучение. Ако нямате тази възможност, то можете да отделите един ден в месеца, в който вашите служители да придобият нови знание или да им предоставите едночасов урок от друг специалист по конкретна тема.

Свобода на работа

Награждаването на разработчиците с пари не работи като мотиватор. Да им дадете време и да им се доверите да го използват за нещо различно от директна инженерингова работа, има по-голямо влияние.

Google използва известен подход, като дава 20% от времето на работника да бъде използвано за всичко, което намери за интересно. Atlassian също е известен с това, че прави нещо подобно. Всички служители работят 24 часа по проекти по техен избор, произвеждайки изненадващи иновации и подобрения, които може би никога не биха били доставени в противен случай.

Уроци тип “отворен код”

Независимо дали са отдалечени по избор или обстоятелства, отдалечените софтуерни екипи днес разполагат с много по-впечатляващи инструменти за комуникация.

Въпреки това, цялата тази свързаност може да доведе до допълнителен стрес и умора. Всички разработчици на софтуер са различни. Стилът на работа на един се различава от този на друг. Проектите с отворен код работят по начин, който уважава времето на всеки, а вложените очаквания са в рамките на нормалното.

Баланс между работата и живота

Когато пандемията ни спря от ежедневните пътувания, мнозина останаха с не особено позитивни настройки за работа.

Без значение дали вашите разработчици работят от вкъщи от известно време, важно е да проверите дали имат нужда от надстройка на монитора, резервно захранване или дори нова клавиатура.

Отделяне на време за комуникация по време на работа е от важност. Ненатоварващите онлайн игри например, могат да разведрят настроението. Ако дадена компания предлага EAP – програма за помощ на служителите, то трябва всички те са уведомени за тази възможност и им осигурете достъп до нея. Не пречи да напомняте на мениджърите, че програмите са там и за тях, а не само за хората в екипите им.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor