19 април, 2024

Технологичният сектор оставя голяма следа върху пазара на труда особено когато става въпрос за наемането на жени.  Според www.builtin.com 26%от работните места, свързани с компютри са заети от жени. Въпреки това, те остават все така подценени що се отнася до софтуерно инженерство и професии, свързани с компютърните науки. 

Живеем в общество, където мъжете бързо се изкачват до ръководните постове в технологичната индустрия. Въпреки това има жени, които работят усърдно, за да управляват успешен бизнес и да заемат високи длъжности в технологичния свят. Бихме искали да Ви представим някои от най-успешните дами, които промениха технологичния свят и доказаха, че жените могат да бъдат толкова добри, колкото мъжете, когато става въпрос за технологичната индустрия.

От февруари 2014 година насам Сюзън Уоджиски (1968) е генерален директор на YouTube. През 1998 година гаражът ѝ в Менло Парк бил нает от Сергей Брин и Лари Пейдж. Така той се е превърнал в първият официален офис на Google. Година по-късно, през 1999, на 31-годишна възраст Сюзън е шестнадесетият назначен служител на Google. Въпреки че не е толкова известна, колкото заслужава да бъде, трябва да кажем, че тя е високо уважавана и призната в своята сфера.

Кели Стекелберг (1968) е друга жена, която е постигнала целите си в технологичната индустрия. Тя е била генерален директор на Zoosk – добре позната апликация за срещи. През 2017 година обаче тя става генерален финансов директор на Zoom Video Communications. По време на пандемията платформата се превърна в една от най-използваните апликации, благодарение на безплатния достъп, който осигурява на своите потребители. Освен това Стекелберг е един от разработчиците на Cisco’s Webex.

Уитни Улф Хърд (1989) e главен директор и създател на Bumble – приложение, създадено през 2014 година. Първоначално, Bumble е обикновена апликация за срещи, но в последствие се превръща в по-голяма социална мрежа. Както бе описано на сайта, Bumble е, създаден по такъв начин, че да бъде безопасен и подходящ за жените. През 2020 година Хърд е включена в списъка на Forbes за най-богатите самостоятелни американски жени, а през 2021 година става най-младата самостоятелна жена милиардер.

През 2011 година Кимбърли Брянт (1967) става основател и главен директор на неправителствена организация Black Girls CODE, посветена на това да “промени лицето на технологията”. През 2015 година тя разкрива, че мотивацията ѝ е нейната дъщеря. В личния си блог тя споделя, че не иска дъщеря й да се чувства изолирана от обществото. Брянт признава, че не иска детето ѝ да се отказва от интересите и мечтите си, защото “няма друг като нея в класната стая”. Тя вярва, че всяко момиче се нуждае от помощ, за да успее и да израсне в света на технологиите. Ето защо се ражда Black Girls CODE.

Всички тези жени, които изброихме са работили усилено, за да се превърнат в това, което са днес. Въпреки че технологичната индустрия е поле за изява предимно за мъжете, има и жени, които са оформили света на технологиите и са го направили много по-добър.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International