20 април, 2024

България продължава да държи първото място в Европа по дял на жените в технологиите – 28.1%, следвана от Литва. Няма еднозначни данни за това какъв е процентът на жени на ръководни позиции в сектора у нас, но като цяло България заема челно място и по жени на мениджърски постове, и в бизнеса като цяло (49%, водена само от Литва). Благодарение на многото инициативи през последните години, които насърчават момичета и жени да започнат кариера в технологиите, твърде вероятно е тенденциите ще се развиват възходящо. Но, въпреки добрите статистически данни, предизвикателства пред дамите от TECH сектора все още има.

Поддържане на баланс между професионален и личен живот

По-голямото предизвикателство от това да се изпълняват двойни задължения е да се поддържа един здравословен баланс между професионалния и личния живот. Постигането на този баланс е дългосрочен процес, особено в настоящата пандемична обстановка. Трудно е и отнема много енергия и жертви.

Емоционални предизвикателства

Множеството майки, които са част от областта на технологиите трудно решават кой ще се грижи за децата им, докато те са на работа. Също така, в повечето случаи се наблюдава тенденцията, че дамите се въздържат да се издигат в професионален план поради неблагоприятни семейни обстоятелства.

Неравенство между половете

Колкото и да искаме да отречем, това е все още факт – неравенството между половете или пристрастията между половете се наблюдава почти във всички сфери на работа, а в технологиите това е един от основните проблеми, които възпрепятстват жените от професионално развитие.

Неравномерните заплати въз основа на пола са друга грешка в технологичната индустрия. Проучвания от 2020 г. Показват, че 52% от жените получават заплащане с 30% по-малко от колегите си мъже.

Прекъсвания в кариерата

Всички сме наясно, че жените имат повече отговорности от мъжете. Очаква се от тях да правят почивки в кариерата, след като се оженят и след като родят. Разбира се, може да има и доста други причини за прекъсване на кариерата, но това определено не влияе върху калибъра на жената.

Липса на гъвкаво работно време

Това е едно от задължителните характеристики на работата за една жена, поради това, че жените постоянно трябва да се състезават за времето си. Въпреки това технологичната индустрия поставя стигма около жените, които изискват тази гъвкавост.

Всички тези предизвикателства пораждат липса на доверие у жените. Според някои доклади господата в областта на технологиите с опит от нула до една година са толкова уверени, колкото и жените в същата област с 8 години опит. За съжаление, някои жени също се поддават на синдром на самозванци, което влошава разликата между половете. Главните въпроси, които произлизат от тази информация е какво правим, за да улесним работата на жените и как да запълним празнините между пола, работните роли и увереността?

Отговорите на тези и още много интересни въпроси ще можете да разберете от професионалисти в сферата на Уебинара “Жените Лидери в TECH индустрията”, който ще се проведе на 11.11.21 от 19:00. Не забравяйте да запазите мястото си!

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International