19 април, 2024

1. Орлово око, 2008 (Eagle Eye) – екшън филм, чийто сюжет проследява пътя на двама непознати, следващи заповеди от непознат източник. Докато безизвестният източник хаква и получава контрол над банкови сметки, светофари, мобилни телефони и дори електропроводи, дуото осъзнава, че същият диктува поведението и действията на други хора. Целта на екипа е да разбере кой стои зад хакерските атаки.

2. Хакери, 1995 (Hackers) – трилърът с участието на Анджелина Джоли проследява експлойтите на група от гимназиални хакери, както и тяхното забъркване в конспирация за изнудване в рамките на корпорация.

3. Сноудън, 2016 (Snowden) – Едуард Сноудън е име, което предизвиква противоречие. Мнозина го познават като герой, който смело се бори за всички права на гражданите на САЩ за неприкосновеност на личния живот. Други признават Сноудън като предател, разкрил правителствени тайни. Този филм описва пътуването му с армията на САЩ, ЦРУ, НСА в Япония и времето му в Хавай. Сюжетът подчертава разочарованието на хакера от научаването на истината и мащаба на шпионаж в САЩ, което води до решението му да разкрие документи на пресата.

4. Кецове, 1992 (Sneakers) – Мартин Бишоп – ръководителят на група за атаки за пробиване на вражеско обкръжение е замесен в сериозни интриги, след като групировката е принудена да открадне свръхсекретна черна кутия.

5. Трон, 1982 (Tron) – Главният герой на този емблематичен филм е опитен компютърен програмист. По погрешка той се транспортира в собствения си софтуер, където може да взаимодейства с програмите. Докато оригиналният филм е издаден през 1982 г., оттогава той се е превърнал в цял франчайз с комикси, телевизионни сериали, видео игри и продължения.

6. Колос: Проектът Форбин, 1970 (Colossus: The Forbin Project) – масивни компютърни системи от САЩ — „Colossus“ — и Русия — „Guardian“ — се свързват една с друга. Задава се ядрена война.

7. Хакер, 2015 (Blackhat) – Киберпространството несъмнено прави хората по-уязвими към всякакви атаки, а невидим враг подготвя точно такава. Хакерът Никълъс Хатауей и гениалният програмист, осъден на 15 години затвор, са единствените, които могат да я предотвратят.

10. Момичето с татуировката на дракон, 2011 (The Girl with the Dragon Tattoo) – Главният хакер, Лизбет Саландър си партнира с журналиста Микаел Блумквист в разследването на изчезнал човек. Двамата откриват множество убийства и корупция, представени в безкомпромисната шведска драма.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor