20 април, 2024

От днес стартира работата на новият суперкомпютър Discoverer в “София Тех Парк”. Началото на експлоатацията на машината се откри с реч на министъра на образованието и науката Николай Денков и еврокомисаря Мария Габриел.  В пресконференцията участваха:

  • Еврокомисарят с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“, Мария Габриел
  • Изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс, Дам Йенсен
  • Зам. министърът на икономиката, Красимир Киряков
  • Министърът на образованието и науката, проф. Николай Денков
  • Зам.- кметът на София, Дончо Барбалов
  • Главният технологичен директор на Atos в областта на high-performing computing и ръководител на Консултативната група за изследвания и иновации към EuroHPC, Жан-Пиер Панциера.

Discoverer има изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност от 6 петафлопа. Това го нарежда на 91-во място в света по мощност, като суперкомпютърът влиза в престижната класация TOP 500. Еврокомисарят Мария Габриел, допълни:

„Суперкомпютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти.”

Паралелно още с две инициативи, суперкомпютърът Discoverer помага на България  да се доближи до това да се превърне в иновационен цифров лидер в световен мащаб, като задават началото на цифровия преход на България. Това отбелязва скок в способността ни да работим с голям обем от данни и задава бъдещи стратегически способности за работа.

Photo Credits: SofiaTech

За да останем равностойни на пазара, Европейската комисия предоставя множество възможности. Една от тях е въвеждането на т.нар.стенд центрове, с които деца от началните училища да работят с роботи и да се подготвят за бъдещето. Започва се мащабен проект в цяла Европа от всички видове специалности и науки за работа със суперкомпютър. Голямата цел е да се въведат европейски магистратури за тясна специализация свързана с употребата на суперкомпютри.

Тази технология на бъдещето е допълнителен шанс  за подкрепа на икономиката и развитието на държавата чрез създаване на връзки между бизнеса и науката.

Благодарение на София Тех Парк, суперкомпютърът Discoverer разполага с най-сложните охладителни системи. Партньорите от Atos се пребориха с времето, координацията и реализацията на проекта в тези сложни времена. Симеон Стоянов, мениджър „Бизнес развитие“ на суперкомпютъра, допълни:

„Има интерес както от страна на научните среди, така и на бизнеса. Нашият суперкомпютър е частично финансиран от EuroHPC. Затова част от капацитета на този компютър – около 35%, ще се изразходва по общоевропейски задачи. Останалите 65% остават за употреба в България или от фирми или консорциуми, които привлечем. Много важно за нас е този компютър да се използва за обучение на бъдещите кадри, които ще работят с тези високотехнологични компютри.”

Предизвикателствата пред новият Discoverer включват използването на суперкомпютъра в пълния му потенциал, за което са нужни и хора със съответното образование за експлоатация. Също така с тясно взаимодействие с индустрията машината ще се превърне в едно свързващо звено и ускорител на дигитализацията в световен мащаб. Част от секторите, в които суперкомпютърът ще бъде полезен, са свързани с научните изследвания, разработването на нови лекарства, ваксини, борбата с климатичните промени изграждането на умни системи за управление и др.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International