26 април, 2024

Наталия Футекова е управляващ партньор в ERP.BG и определено е човек, който не предполагате, че бихте могли да срещнете в ИТ бранша.  За своите 20 години опит споделя, че е срещала трудности и предизвикателства относно неравенството между половете, но все пак е успяла да намери общ език с всичките си колеги от мъжки пол.. Наталия смята, че ако умът не е „красив“, визията не може да направи чудеса.

За своите 20 години опит в ИТ бранша, Наталия споделя, че е срещала трудности и предизвикателства относно неравенството между половете, но все пак е успяла да намери общ език с всичките си колеги мъже и да изгради едно професионално отношение с тях. Според нейни наблюдения, жените в ИТ сектора се увеличават все повече и то не само като експерти и служители, а и като мениджъри и управляващи съдружници. Наталия смята, че с течение на времето възрастта, полът и всякакви други характеристики губят своето значение, защото истински важни са качества и ценностната система, които притежава даденият човек.  В професионален план нейната най-голяма кауза е свързана с подкрепа на образованието. Наталия не смята, че нейните колеги мъже имат различно отношение към нея. Тя допълва, че според нея най-важната роля на жените е да изслушват, да разбират и да проявяват емпатия защото колегите оценяват тези качества изключително много. За нея поддържаната визия и позитивното излъчване, което в същото време е уверено печелят доверието и правят комуникацията много по-лесна. Но също така смята, че ако умът не е „красив“, визията не може да направи чудеса. Наталия е собственик на бизнес и споделя, че за нея е било трудно да разграничава личния от професионалния живот. Тя обаче допълва, че с годините е успяла да се научи, че трябва да отделя достатъчно време и на себе си, за да бъде в кондиция за всичко останало.  Личната кауза на Наталия е да помогне на хората да бъдат по-осъзнати за живота си и посоката, в която са решили да се развиват. Тя споделя, че през годините е успяла да предаде своя професионален опит на младите хора. Наталия допълва, че е много важно за един човек, който иска да се развива да вижда успешни примери, за да бъде мотивиран и за да знае, че ако има достатъчно желание и полага усилия нещата ще се случат по най-добрия начин.

Много вярвам в хората и се надявам, че с моя опит и съвети мога да им бъда полезна, за да изградят един живот, в който са удовлетворени и щастливи.

Любима дреха?

Обичам да експериментирам и да пробвам различни неща. Може би най-много харесвам спортно-елегантния стил и дрехите, които дават по-голяма свобода в комбинациите – мисля, че те подчертават женствеността и в тях се чувствам най-удобно в ежедневието си, в което съчетавам изпълнение на професионални ангажименти и качествено прекарване на свободното време. 

Високи или ниски обувки?

Категорично – високи обувки!

Кое е нещото, което задължително трябва да имате в чантата, когато излизате?

Телефон, ключове, червило и пари.

Любим цвят червило?

Класика – червено.

Коя кауза подкрепяте в момента?

В професионален план моята най-голяма кауза е свързана с подкрепа на образованието. Правя го като управляващ съдружник в ERP.BG. Фирмата дарява безплатни лицензи на университети. Като член на управителния съвет на БАИТ в ресор „Висше образование“, ние консултираме и подпомагаме университети и както и чрез образователната ни организация ERP Academy, където обучаваме студенти. Срещам се с много различни хора на всякаква възраст в ежедневието си. Моя лична кауза е да им помогна да бъдат по-осъзнати за начина, по който живеят и посоката, в която са решили да се развиват. Много вярвам в хората и се надявам, че с моя опит и съвети мога да им бъда полезна, за да изградят един живот, в който са удовлетворени и щастливи.

Кое типично женско качество или задължение не е присъщо за Вас?

Да се опитвам да бъда навсякъде и да контролирам всичко. С годините се научих да делегирам и да се доверявам както в личен, така и в професионален план.

Може ли да споделите нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

В LinkedIn споделям само информация, която засяга моята професионална реализация и развитието на бизнеса. Може би за аудиторията ви ще бъде интересно да споделя за един от начините, чрез които се разтоварвам – а именно, латиноамериканските танци. За мен това е прекрасен начин да се движа, да си почивам и да се срещам с много интересни и интелигентни хора.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Когато стартирах кариерата си преди 20 години в ИТ бранша срещах предизвикателства. Тогава в този бранш имаше предимно мъже и жените се възприемаха по-трудно като сериозни и отговорни експерти. С колегите ми (мъже) все пак открихме общ начин на мислене, допълвахме се със знания и опит, понякога спорихме, но с годините се научихме да се изслушваме и приемаме. Благодарение на това реализирахме много успешни проекти и продължаваме да се развиваме все повече.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Мисля, че жените в ИТ сектора се увеличават все повече– не само като експерти и служители, а и като мениджъри и управляващи съдружници. Това може само да ме радва.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Не мисля, че е актуален и наболял проблем. Света се променя и все повече възраст, пол и всякакви други характеристики губят своето значение. Важни са качествата и ценностната система, които притежава човекът.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

При нас все повече се увеличава броят на жените. Това обаче не е в резултат на следване на определена политика или тенденция. Както споменах по-горе, важни са качествата.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не бих казала, че ме приемат по точно определен начин или имат различно отношение. Извън експертността, смятам че най-важната роля на жените е да изслушват, да разбират и да проявяват емпатия, и колегите оценяват тези качества изключително много. Това е много ценно за ефективното управление на екипи и на компаниите като цяло.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Със сигурност помага. Поддържаната визия и позитивното излъчване, което в същото време е уверено печелят доверието и правят комуникацията много по-лесна. Но нека не забравяме – ако умът не е „красив“, визията не може да направи чудеса.

Моя лична кауза е да им помогна да бъдат по-осъзнати за начина, по който живеят и посоката, в която са решили да се развиват.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Успявам да постигна баланс между личния и професионалния живот. Аз съм собственик на бизнес и за мен беше трудно да разграничавам двете неща. С годините обаче се научих, че трябва да отделям достатъчно време и на себе си, за да бъда в кондиция за всичко останало. Днес аз приоритизирам ангажиментите, делегирам задължения и отговорности, и не контролирам всички и всичко – това е моята формула за успех.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Не бих казала, че имам конкретни източници, от които успявам да открия необходимата информация и които бих могла да препоръчам. Винаги давам всичко от себе си да следя важната информация в икономическата сфера, да комуникирам с представители на бизнеса и не на последно място, с хора с най-различни интереси. Това много ми помага да получа най-добрата информация за средата в момента.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International