19 април, 2024

Люба Илиева е Старши Директор Automation & Quality в Мусала Софт. Това пише на визитката ѝ, а в Linkedin тя е Queen of QA, Khaleesi of the TestSuits, Breaker of Code, Mother of Quality. Люба ръководи екип от 90+ QA и е убедена, че работната дисциплина и грижата за себе си са ключови за успешния баланс на личен и професионален живот. 

Люба Илиева е с 18-годишен опит в сферата на информационните технологии. Завършва Факултетът по математика и информатика в СУ “Св. Климент Охридски“ и естествено се потапя в ИТ – технологичният безкрай, който дава възможност да подобряваш света тук и сега. Люба е част от мащабни софтуерни проекти за големи компании, работейки с креативни, интернационални и с широка технологична експертиза QA екипи. Тя върви смело напред и нагоре, защото носи стремеж всеки ден да предизвиква себе си и смелост да не се страхува от грешките….А и съдбата обича смелите! Sky is the limit! 

Любима дреха?

Люба Илиева, Старши Директор Automation & Quality в Мусала Софт

Удобна.

Високи или ниски обувки?

Зависи от дрехата.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Телефон. В него има всичко!

Любим цвят червило?

Nude.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Нищо женско не ми е чуждо.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

Unicef – достъп до образование на невербални деца.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Почти нищо не може да се научи от LinkedIn. Професионалните качества се виждат в процеса на работа.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Всяко предизвикателство е възможност.

“Според социално проучване красивите хора напредват по-бързо в кариерата.“

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Да. Една.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Според проучване на „Reboot Online“ , което показва България като най-добро място за работа за жени. Гледайки статистиките и като заплащане, и като % жени, работещи в сферата, жените са по-малко от мъжете. Все пак това има и обяснение, което не е само заради пола. В техническите специалности глобално има по-малко момичета, заради желанието да се развиват в тази сфера. Разлика между половете има, но това незадължително означава неравенство. От моя опит мога да кажа, че възможностите, които се предлагат в ИТ сферата и за жените, и за мъжете, са еднакви.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Най-важната политика за насърчаване на разнообразието е то да не бъде ограничавано. В Мусала Софт 30% от служителите са жени, 30% са чужденци от над 10 държави. Важни са професионалните качества и споделените ценности.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Колегите ме приемат безусловно като професионалист, както и аз тях.

Помагат ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Според социално проучване красивите хора напредват по-бързо в кариерата. Това е вярно и за мъжете, и за жените. Всеки има своите оръжия, за да постига целите си. Ако обаче наблягаме прекалено на женското или мъжкото си предимство, това със сигурност ще се върне като бумеранг и има опасност да ни виждат повече жена (или мъж респективно) и по-малко като професионалист. 

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Имам строго определен профил на задълженията си, който спазвам. Разбира се, изключения има, но е важно за мен да съм дисциплинирана и това неминуемо е в полза и на личния, и на професионалния живот.  

Кои източници следите и можете да препоръчатена нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Блога и събитията в Dev.bg, специализирани QA и Testing групи в Linkedin.

В ролята си на Старши Директор Automation & Quality, кои според Вас са най-важните качества, които един специалист в тази сфера трябва да притежава?

Софтуерната индустрия е изключително привлекателна в последните години за развитието на млади специалисти. Нерядко сме свидетели и на колеги, които са се преквалифицирали от други професии. Мотивацията за развитие в тази сфера е наистина голяма и това се отразява положително на сектора. Колегите, които са с изявен интерес към математически и информационни науки, особено тези с инженерна специалност, успяват бързо да се установят като специалисти в разработката на софтуер и да начертаят стремглав кариерен път в сферата.

Смятате ли, че е хубаво да се стремим към съвършенство в професионален и личен план?

Категорично „не”. Това е непостижима задача и може лесно да засили усещане за провал, а това пък неминуемо ще се отрази на резултатите ни. Силата на всеки човек и в професионален, и в личен план е да познава както силните си страни, така и недостатъците си. Няма съвършени хора и специалисти, както и няма съвършени ситуации. Единственото, което ни движи напред и нагоре, е да се стреми всеки ден да сме по-добри от вчера; да не се страхуваме да грешим, защото успехът обича смелите.

От къде черпите вдъхновение в професионален и личен план?

Когато обичаш нещата, които правиш, това е голямо удоволствие и вдъхновение. Разбира се, освен какво правиш има и огромно значение с кого го правиш. Вдъхновяват ме колегите, с които работя – креативни, умни, забавни, иновативни, семейството ми, приятелите. Важно е за един човек да избира средата, която го развива и дърпа напред.

Кое Ви накара да изберете технологичната сфера за професионално развитие?

Това се получи някак естествено. Още в училище имах изявен интерес и постижения в математическите и информационни науки. Това ме накара да избера специалност “Информатика” в СУ “Св. Климент Охридски” и вече 18 години работя в сферата. Това е областта с най-изявен тласък за иновации – вдъхновяващо е да създаваш софтуер, който подобрява, а също и открива съвсем нови хоризонти за бизнеса и за свободното време на хората. Sky is the limit!

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR