24 април, 2024

Рекорден брой участници се включиха в най-големия до момента Български Гейминг Маратон, чието трето издание се проведе онлайн на 19 септември. Събитието, което е единственият по рода си онлайн фестивал за видео игри у нас, продължава да се разраства. В маратона се включиха 42 от най-популярните български гейминг стриймъри, влогъри и инфлуенсъри, а в рамките на фестивала се проведоха 5 състезания, сред които и два турнира на крипто тематика по DOTA 2 и Starcraft II в партньорство с българската иновативна компания Nexo.

„Днес пред очите ни израства едно поколение, което възприема видеоигрите като основна среда за комуникация, развлечение, а все по-често и за учене. Модни брандове вече пускат свои модели във виртуалните светове на популярни гейм заглавия, а знакови имена от спорта се включват в турнири по електронни спортове. Във време, в което видеоигрите се превръщат във все по-значима част от популярната култура за малки и големи, се радвам, че Българският Гейминг Маратон се позиционира като българското събитие, обединяващо тази голяма общност у нас“ – сподели Мартин Кадинов, съосновател на компанията TDB Play, която организира проявата.

„Малко хора са очаквали, че криптовалутите и гейминга ще станат темата на деня. Реалността днес е друга – от хоби на технологични ентусиасти, днес това са индустрии на гребена на вълната, които променят начина ни на живот, работата ни и са ясно отражение на ценностите и стремежите на нашето „дигитално“ поколение“, споделя Владимир Йорданов, продуктов дизайнер в Nexo. 

Третото издание на Маратона се отличи с редица нови форми на забавление, които привлякоха сериозен интерес. В единственото по рода си състезание Easter Egg Hunt за търсене на „великденски яйца“* се включиха над 1000 души. Наградата – видеокарта RTX 3090 – отиде при съобразителния участник с псевдоним rabuf. Фестивалът завърши с куиз на тема видеоигри, крипто и обща култура, който бе спечелен от популярния ютюбър Dido_D.

Образованието и познанието са новата голяма тема в света на видеоигрите. Затова и като партньор в  Маратона се включва организацията „Заедно в час“ – неправителствена организация, чиято мисия е да осигури на всяко дете в страната достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Организацията работи за каузата, като развива нови учители, подкрепя училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

Следващото издание на Маратона, което ще се проведе през декември, ще бъде с благотворителна насоченост и ще бъде под надслов „Знанието е сила“. Под това мото ще се обединят множество прояви и организации, фокусирани върху формалното и неформално образование, както и други форми на достъп до познание.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager