24 април, 2024

Николет Йенсен е Frontend уеб разработчик в Accenture, който смята, че качествата, които те правят добър разработчик варират, но има конкретни знания които ти трябват, за да започнеш кариерата си във фронтенд технологии.  Тя допълва, че това е професия, в която непрекъснато учиш нови неща, затова трябва да си гъвкав и да си готов да излезеш от зоната на комфорта. 

Николет Йенсен е Frontend уеб разработчик в Accenture. По стечение на обстоятелствата решава да се върне в България и остава тук. За нея да си жена не е предизвикателството в ИТ, а това да си родител, което понякога може да доведе до трудности в кариерата, особено когато децата са малки. Това, което вдъхновява Николет да се потопи в ИТ индустрията, е нейното желание да опита нещо ново и интересно, а тази сфера обхваща много от важните за нея неща – креативност, гъвкавост на работното време и местоположение, добро заплащане. Компанията, в която работи, се стреми да създава баланс между половете като насърчава наемането на жени, които все още са по-малко от мъжете, но са значително повече, отколкото в индустрията като цяло. Николет смята, че качествата, които изграждат един добър разработчик са различни, но разбира се има и конкретни знания в областта, които трябва да имаш. Според Николет това е професия, в която непрекъснато учиш нови неща, така че трябва да проявяваш гъвкавост и да свикнеш да излизаш от зоната на комфорта. В същото време е работа, която предлага друг тип удобство – по време на пандемията Николет работи от вкъщи, което и помага в съчетаването на работата и грижата за децата. А часовете пред компютъра се компенсират с разходки и тренировки.

“В ИТ сферата работата в екип екип е неразделна част от всеки проект.”

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Имам 2 деца.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Не бих казала, че предизвикателството е, че съм жена. По-скоро да си родител понякога може да е предизвикателство в кариерата, особено когато децата са малки.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Наясно съм, че има достатъчно възможности още много жени да се присъединят към ИТ сферата и бих искала повече от тях да направят тази крачка.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Да, актуален е, но също така се дискутира повече от всякога и се предприемат стъпки в посока за изравняване.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Стремим се да има баланс на кадрите, насърчава се наемането на жени, които все още са по-малко, но осезаемо повече отколкото в индустрията като цяло.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не, няма различно отношение.

Помага ли женската визия и чарза това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

В ИТ сферата работата в екип е неразделна част от всеки проект. Позитивно то, но сериозно отношение към работата е това, което улеснява комуникацията.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Не следвам конкретно правило. ИТ сферата ме учи да бъда гъвкава и използвам тази гъвкавост, за да мога да балансирам пълноценно между работа и семейство.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Бих препоръчала Hacker News

(https://news.ycombinator.com/)

Висшето си образование сте завършила в чужбина, какво Ви накара да се върнете обратно в България?

Беше случайно – дойдохме тук за лятото, когато дъщеря ни беше малка и така и не си тръгнахме.

Бакалавърската Ви степен е Журналистика и комуникации, а след това сте изкарали магистърска степен по Американски науки. Какво Ви вдъхнови да се преминете към ИТ сектора?

Исках да опитам нещо ново и интересно и ИТ (в частност фронтенд девелъпмент) покриваше много от нещата, които бяха важни за мен – креативност, гъвкавост на работно време и локация, добро заплащане.

Кои са най-важните качества на един фронт енд девелопър?

Има знания, без които няма как да си фронт енд девелопър. Но качествата, които те правят добър девелопър варират. По-скоро бих казала, че е професия, в която постоянно учиш нови неща, така че трябва да проявяваме гъвкавост и да свикнеш да излезеш от зоната на комфорта.

Как и къде трябва да се поставят границите между работния ден и живота след това, когато всичко се случва на едно място? Можете ли да дадете за пример няколко добри практики и съвети?

Когато имаш деца границите сами се поставят с ранното ставане, воденето и взимането от училище, приготвянето на храна и т.н. Ако трябва да дам конкретен съвет, то това е движението. Според мен е много важно да се намира време за движение. Например кратка разходка навън или физическа тренировка вкъщи.

Любимо облекло?

Дънки.

Високи или ниски обувки?

Маратонки.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Телефон.

Любим цвят червило?

Червено, но не нося.

Кое типично женско качество/задължение Ви е чуждо?

Цветя в саксии.

Коя кауза бихте подкрепили/Подкрепяте в момента?

Women in Tech.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,