19 април, 2024

Александра Мечкова, Изпълнителен директор в Телерик Академия. Александра отговаря за цялостната визия на Академията и стратегическото развитие на програмите ѝ за ИТ кариерен старт и професионално развитие. Тя разполага с над 13 г. опит в технологичния сектор. Има магистърска степен по „Комуникационен мениджмънт“ от Emerson College в Бостън, Масачузетс и бакалавър по „Интегрирани социални науки“ от Jacobs University Bremen в Германия.

Александра Мечкова е изпълнителен директор на Телерик Академия. Тя отговаря за цялостната визия на Академията и стратегическото развитие на програмите ѝ за ИТ кариерен старт и професионално развитие. Александра разполага с над 13 г. опит в технологичния сектор, като през първите години от отделянето на Телерик Академия като самостоятелна организация отговаря за маркетинга, бизнес развитието и партньорската мрежа на организацията. Преди да стане част от екипа на Телерик Академия, заема различни роли в маркетинг екипа на Телерик, а след това и Progress, където последно е старши мениджър „Глобален ПР“ и отговаря за външните комуникации на компанията в ЕМЕА, Латинска Америка, Азия и Австралия. В тази роля тя e отличена и като Most Valuable Player (MVP) в организацията. Александра има и активно участие в създаването на Campus X и установяването му като водещ технологичен хъб.

Александра е Фулбрайт стипендиант, има магистърска степен по „Комуникационен мениджмънт“ от Emerson College в Бостън, Масачузетс и бакалавър по „Интегрирани социални науки“ от Jacobs University Bremen в Германия. Според Александра професионалният и личният живот не могат да се разграничат напълно. Нейното правило е, че според ситуацията и периода едното може да вземе превес над другото, но е важно в контекста на по-голямата картина да се балансират. Препоръчва да се стремим да имаме периоди на дигитален детокс.

„Индустрията, в която работим, е поле на добри идеи и работа и колкото по-голям е приносът на човек, толкова по-успешен е той, независимо от пола.“

Любима дреха

Тениска, джинси и кецове.

Високи или ниски обувки? 

Ниски, определено ниски.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?  

Телефон.

Любим цвят червило? 

Телесен, семпъл и неутрален.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо? 

Не обичам стереотипизирането на роли.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?  

От години подкрепям Animal Rescue Sofia, заради всичко, което правят за животните и отделеността и любовта, с която го правят, въпреки всички предизвикателства, жестокост и тъга, с които се сблъскват на ежедневна база.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn? 

От малка съм фен на автомобилните състезания и мощните автомобили, и за мен колата никога не е било просто помощно средство за придвижване от точка А до точка Б.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена? 

Иска ми се да вярвам, че всеки един от нас е съден по делата си и винаги съм се стремяла да давам най-доброто от себе си във всяко нещо, с което се занимавам. Така че ако е имало предизвикателства, произтичащи от пола ми, аз не съм разбрала за тях.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция? 

Въпреки че не мога да кажа с точност, радвам се, че България е на едно от първите места по жени на ръководни позиции според данни на European Institute for Gender Equality.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света? 

Би било несериозно да кажем, че не е. Същевременно, смятам, че има различни динамики между индустрии, географии и дори организации. В моето ежедневие и надявам се в това на моите колеги, както и на курсистите, които преминават през нашите програми, не мисля, че е неравенството е фактор. Индустрията, в която работим, е сфера на добрите идеи и труд, и колкото по-голям е приносът на човек, толкова по-успешен е той/тя, независимо от пола.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието? 

За всяка роля в Телерик Академия избираме най-добре подготвения кандидат, който също и добре ще се впише в културата и екипа ни. Няма роли, които са типично „мъжки“ или „дамски“, и при които да се налага да насърчаваме допълнително разнообразието. Както и по-рано казах, не обичам стереотипите и това не е нещо, за което следим или избягваме. Същевременно, вярвам изключително много в меритокрацията, а тя, поне в моите очи, няма пол.

Телерик Академия е добре балансирана организация със съотношение на дами и мъже 50:50, включително и на ръководни позиции. Последното се получи по естествен начин, без да е било самоцел.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас? 

Трябва да питате тях. Ще се потретя, но наистина смятам, че делата и работата е това, по което се съди един човек на работното място, а не по пола му. И диалог за разделянето на „чаровни жени“ и „смели мъже“ не помага и не поставя акцента върху правилното място.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?) 

Смятам, че за успеха във всяка една роля и на всеки един човек помагат той/тя да бъде автентичен, да подхожда с емпатия и уважение, да бъде смел, решителен, амбициозен и целеустремен. Полът и визията нямат значение.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате? 

В по-голямата част на професионалния ми живот, балансът винаги е страдал. През последните години по-осъзнато се старая да дам еднакъв приоритет и на двете и е нещо, което стимулирам и моите колеги да правят. Все още не смятам, че могат двете сфери да се разграничат напълно и затова моето правило е, че според ситуацията и периода едното може да вземе превес над другото, но е важно в контекста на по-голямата картина да се балансират.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).  

Ежедневно поглъщам доста голямо количество информация и по-скоро моята препоръка би била да се стремим да имаме периоди на дигитален детокс. От известно време си мисля за ден в седмицата без достъп до електронни устройства, но, признавам си, още не съм натрупала смелост да го направя.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Кои са най-важните качества, които един мениджър трябва притежава? 

Както споменах и по-рано, на първо място да бъде Човек с хората, с които работи. Да бъде автентичен на себе си (което, разбира се, е в контекста на хубавите качества, които притежава) и задължително да подхожда с уважение към другите. Да има хъс, амбиция и смелостта да взима решения, да може да гледа и мисли поне няколко стъпки напред, и не на последно място – малко или много чувство за хумор. Това също помага.

В ролята си ви на Изпълнителен Директор на Телерик Академия, можете ли да посочите има ли промяна и какво се промени за последната една година, в условията на COVID-19, по отношение на обучаемите?

Това беше година с много промени за всички нас. Когато за първи път се сблъскахме с пандемията, стресът от променения начин на живот, както и притесненията за здравето, бяха изключително големи за курсистите ни. С времето участниците в нашите програми привикнаха към живота и обучението в онлайн среда и към днешна дата мисля, че форматът вече не е нещо ново за никого.

Като организация през последната година въведохме много иновации в дистанционната форма на обучение. Благодарение на нови формати и практики, освен че запазихме всички елементи на програмите ни и подготовката поне на нивото като преди, дори надградихме програмите и вече включват 120% повече практика. Не на последно място, много от завършващите курсисти стартират работа в изцяло онлайн среда – нещо, с което се отличава ИТ секторът. В нашето 6-месечно обучение, освен че усвояват необходимите умения за успешно развитие в ИТ сектора, курсистите вече имат и натрупан стаж при дистанционна работа, а в soft skills лекциите акцентираме и на ключоите умения, за да бъдат успешни в този формат.

От къде черпите вдъхновение в професионален и личен аспект? 

Вдъхновяват ме успехите на екосистемата, която сме изградили с общността на Campus X, от която е част и Телерик Академия. Вдъхновяват ме хората от моето поколение, с които сме израснали в един и същ период в България, заминали сме да учим в чужбина, а днес сме обратно тук и искрено вярвам, че променяме България – с малки или големи стъпки. В личен план все повече ме вдъхновява животът извън града, скоростта сред природата и отношенията между хората, които не живеят улисани в собственото си състезание с график и отговорности.

Кои са най-важните качества, които един професионалист трябва да притежава, стартирайки работа в технологичния сектор? 

Готовността да приеме, че винаги има v2, v3 и т.н., което за мен означава две неща. Първо, да може да работи бързо и да реализира най-доброто, което може да предложи към този момент, и да е окей с това. И второ, да е гъвкав и отворен към непрекъснатата промяна, да е готов да учи и непрестанно да бъде в състезание с времето, и с компаниите от целия свят. Към това добавям много креативност и афинитет към новите и новаторски решения.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,