19 април, 2024

Амбициозната Мария Маринова е част от екипа на TSD Software повече от 7 години. Мария стартира като младши QA analyst в главния офис на TSD в в Троян без никакъв предишен опит в IT сферата. Прогресира бързо и така започват да я обучават за software developer. В момента тя е една от главните фигури на eDiscovery бизнеса в TSD Software, заемайки позицията на Business Development lead.

Запознайте се с Мария Маринова, Business Development Lead към eDiscovery в TSD Software, част от TSD Group. Мария стартира като младши QA analyst в главния офис на TSD в Троян без никакъв предишен опит в IT бранша, обаче бързо набира скорост и започва подготовката си за софтуерен разработчик. Придобивайки широки технологически умения, както и богата индустриално-специфична експертиза, Мария заема позиция в Business Development отдела на компанията. Според нея външният вид на една дама по никакъв начин не афектира нейните професионални успехи. Тя смята, че да бъдеш позитивен и отговорен и да имаш подход към бизнес контактите си, винаги помага в комуникацията. Мария е изключително амбициозна и именно поради тази причина, преди известно време е намирала трудности в това да съчетава професионалния и личния си живот. Изключително е благодарна на партньора си за подкрепата, която й дава. През последните години е опитвала да открие баланс и сега отделя повече време на различни активности, пътешествия през уикенда и прекарва повече време със самата себе си, което й помага в личностен план, но и я прави по-продуктивна в работата. Извън IT индустрията, Мария се наслаждава на трилъри, експерименти в кухнята, изкачване на високи върхове и посещаване на разнообразни красиви местности в България и чужбина. Това са нещата, които зареждат Мария с енергия и ентусиазъм за още по-големи кариерни постижения. Днес, с множество успешни проекти зад гърба си, Мария гордо заема позицията на Business Development Lead, като е ключова фигура в eDiscovery бизнес линията на TSD и установява ефикасна комуникация с някои от глобалните клиенти на компанията. Колегите на Мария й връчват „диплома” за упорит работник, поради отдадеността й към професията.

“Смятам, че да бъдеш позитивен и отворен и да подхождаш към бизнес контактите си с усмивка, винаги помага в комуникацията, но това важи за всеки един човек, не само за представителите на единия пол”

Любимо облекло?                               

Ежедневните дрехи и активното облекло.

Високи или ниски обувки?

Ниски.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

В момента, шишенце с дезинфектант, но принципно парфюма ми.

Любим цвят червило?

Rose.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Не използвам грим всеки ден.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Не смятам, че предизвикателствата, които съм срещала в кариерата си, са свързани с това, че съм жена.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Нямам статистика за това, но вярвам, че има много сияещи жени, изпълняващи същата позиция, като моята.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

TSD винаги подкрепя и промотира разнообразието в различни аспекти. Например, компанията приветства голям брой работници, както в технически така и в други позиции, без значение техния произход по отношение на образование и предишен работнически опит. Това, което компанията намира за важно, е мотивацията, както и личните качества,отношението на работниците и подходът към това да бъдеш успешен в средата на TSD.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Определено не.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Не. По мое мнение външният вид на една жена не афектира нейните професионални успехи. Смятам, че да бъдеш позитивен и отворен и да подхождаш към бизнес контактите си с усмивка, винаги помага в комуникацията, но това важи за всеки един човек, не само за представителите на единия пол.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Доста съм амбициозна и преди известно време намирах за доста трудно да разгранича професионалния от личния си живот. Много съм благодарна на партньора ми, че толкова ме подкрепя. През последните години се опитвам да открия баланс. Сега посвещавам все повече време на все повече активности, пътешествия през уикенда, време за мен самата и това не само помага на личния ми живот, а ме прави по-продуктивна в работата ми.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

Изключително много ми харесва да пътувам и мога да кажа, че едно от основните неща, които правя по време на едно пътешествие, е да опитвам местната кухня в различните дестинации.

“Интересувам се от всички промени, случващи се в легалния сектор.”

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Тъй като работата ми е основно свързана със софтуерни решения в легалния сектор, много се интересувам от събития, случващи се в индустрията. Посещавам събития като Legalweek и Relativity Fest. Преди пандемията имах възможността да ги посещавам на живо, но сега мога да го правя и онлайн, което намирам за доста полезно. Интересувам се от всички промени, случващи се в легалния свят, затова чета множество статии от различни източници, сред които law.com, edrm.net и прочие. Следя новините за бранша от всеки възможен източник. По отношение на интересите ми извън работа, в последно време се стремя да водя здравословен начин на живот, затова се абонирах към няколко YouTube канали, свързани с темата. Също обичам stand-up комедията и се наслаждавам на това да гледам представленията на българските и световните комедианти.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,