24 април, 2024

3 сребърни и 4 бронзови медала завоюва националният отбор на България в Европейската младежка олимпиада по информатика – eJOI 2021. Така постиженията на българския отбор в проведените пет издания на Олимпиадата стават общо 3 златни медала, 17 сребърни и 11 бронзови отличия.

В това състезание има възрастово ограничение и нашите участници са ученици, които през идващата учебна година ще бъдат в девети клас. Почти всички от тях се явяват за първи път на престижно международно състезание и е много силно желанието им да се представят максимално добре. На границата между детската и младежката възраст те са едновременно по детски емоционални, но и съзрели с изключителни способности да решават сложни състезателни задачи, с много знания за компютърните алгоритми и с умения за техника на програмирането“.- сподели Емил Келеведжиев, Председател на Националната комисия по информатика към МОН и ръководител на отбор.

„„Щастлива съм, че Олимпиадата се превърна в най-престижното състезание по информатика в света за ученици на възраст до 15,5 години. България продължава да бъде сред водещите страни в обучението по програмиране на ученици и това се доказва не само от успехите на децата, но и от водещата роля, която имаме при организацията на тези състезания.“ – сподели Бисерка Йовчева, председател на „Сдружение Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“ и ръководител на Школа „А&Б“ Шумен.

 „В Мусала Софт подкрепата на елитното ИТ образование и олимпийските ни отбори по информатика е дългосрочна кауза. Гордеем се с нашите състезатели и учители, които са носители на позитивна промяна.“ – допълни Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съосновател на eJOI.

Петото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе от 24.08 до 28.08. 2021 с виртуален домакин гр. Плоещ, Румъния, а участие взеха рекордните 175 състезатели от 30 държави. Българските отбори се състезаваха от Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към МОН в следния състав:

I отбор

Ръководители –  Емил Келеведжиев и Юлия Димитрова (МГ „д-р Петър Берон“ – Варна).

Състезатели:

Веселин Маркович – МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, сребърен медал;

Даниел Койнов – ППМГ „Нанчо Попович“ – Шумен,  Школа А&Б, сребърен медал;

Александър Гатев – СМГ „Паисий Хилендарски“, Школа „Олимпийци“ – София, бронзов медал;

Борис Михов – СМГ „Паисий Хилендарски“, Школа „Олимпийци“ – София, бронзов медал.

II отбор

Ръководители – Петър Петров, Школа „Олимпийци“ и Димитър Добрев, Школа А&Б, Шуменски Университет „Епископ Константин Преславски“.

Състезатели:

Петър Михов – СМГ „Паисий Хилендарски“, Школа „Олимпийци“ – София, сребърен медал;

Калоян Еленков – СМГ „Паисий Хилендарски“, Школа „Олимпийци“ – София, бронзов медал;

Добромир Ангелов – МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, бронзов медал;

Рени Паскалева – ПЧМГ, Школа „Олимпийци“ – София.

В организацията на участието на българския отбор е включен и Илиян Йорданов от Школа „Олимпийци“ – София.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,