26 април, 2024

Тази есен през септември месец стартира нова инициатива на SoftUni – SoftUni Bootcamp – първата по рода си 4-месечна интензивна практическа програма за подготовка на програмисти. Тя ще постави курсистите в реална работна среда и ще ги изправи пред възможно най-много практически казуси, за да завършат като готови за всякакви предизвикателства професионалисти.

В следващите редове Христо Пеев (основател и CEO) и Иван Ненков (CEO на SoftUni) ще разкажат повече за това какво представлява програмата и какво могат да очакват записалите се в нея.

Какво е SoftUni Bootcamp? 

Христо Пеев – основател и CEO

Иван: SoftUni Bootcamp е програма, която има амбицията да ускори развитието на младшите програмисти и за кратък период да се сдобият с истински опит по разработването на софтуерен продукт. Те ще работят в екип и ще черпят ценен опит от своя ментор, придобивайки ключови технически и Soft Skills умения в реална работна среда, което ще ги направи предпочитани от работодателите на пазара.

Христо: Основната ни цел винаги е била да дава възможност на жадни за знания и проактивни хора в България да учат и сбъдват мечтите си. Участието ни в SoftUni Bootcamp е инициатива, която пряко комуникира с основната ценност на организацията ни, а именно да не спираме да учим и ставаме по-добри във всяко едно направление.

Програмата ще даде възможност на най-старателните и мотивирани курсисти на SoftUni да развият професионални умения в софтуерното инженерство. Освен практически опит в имплементацията на реални софтуерни продукти, участниците в програмата ще научат какво е да се работи в agile scrum team по начина, по който това се случва в топ фирмите от Силициевата долина, както и много важни, но рядко систематично изучавани в бизнес среда направления като Test Driven Development, Cloud Services и Product Strategy.

Какви врати ще се отворят пред участниците, които завършат успешно SoftUni Bootcamp и защо програмата е толкова полезна?

Христо: Много по-бърза и успешна реализация спрямо хората, които не са преминали през практическа програма. Значителна част от хората преминали предишни Bootcamp програми започват да демонстрират умения, присъщи на mid-level програмисти само след няколко месеца от старта на професионалната им кариера.

Иван: Важно е първо да споменем, че програмата е насочена към начинаещи програмисти, които вече са натрупали фундаменталните познания в програмирането, но им липсва практически опит в реална работна среда. Най-ценното нещо, което програмата дава на участниците е това, че след завършването ѝ, те ще разполагат с този реален практически опит още преди да стартират първата си работа в сферата на софтуерното инженерство. Това е ключово предимство за това да бъдат много по-конкурентни пред работодателите, в сравнение с останалите кандидати за работа, и да се преборят за най-желаните позиции. По време на програмата участниците ще имат възможност да работят в екип със свои колеги, разработвайки реален софтуерен продукт, ръководени и менторирани пряко от опитен технически ръководител, който ще им предаде своя опит. Участниците в програмата ще се усъвършенстват своите технически умения на практика, работейки с най-модерни технологии и усвоявайки ефективни процеси и техники по софтуерна разработка, а освен това ще се научат да работят в екип, да взимат решения и да разрешават проблеми, да организират работата си.

Има ли компании партньори инициативата, и кои са те? Какви са предимствата за тях?

Иван Ненков – CEO на SoftUni

Иван: Работим с редица водещи технологични компании по проекта SoftUni Bootcamp, някои от които – XS Software, Coca Cola HBC Bulgaria, Smart IT, DraftKings, Software Group, SuperHosting.BG, Indeavr, INFRAGISTICS, Postbank, Motion Software.

Компаниите-партньори на проекта ще имат директен достъп и възможност за назначаване на програмисти, които освен сериозната образователна подготовка, ще разполагат и с реален практически опит, натрупан в работна среда, което означава, че тези кадри ще бъдат ефективни и продуктивни веднага, след като бъдат назначени. Това означава, че те ще спестят значително време и ресурс в това да обучават назначените младши програмисти. Освен това, всяка компания-партньор на проекта ще има възможността да даде конкретно задание, по което да работят част от екипите в програмата, благодарение на което кадрите ще имат възможността да се запознаят със спецификите на продуктите и услугите на компанията, още преди да са стартирали работа в нея. От друга страна, компанията ще разполага с още по-детайлна информация и пряк поглед върху качествата и представянето на своите бъдещи служители, както разработения от тях програмен код, който би могъл да намери пазарна реализация.

Може още днес да  кандидатствате за програмата на SoftUni Bootcamp. Тя стартира на 15 септември 2021 година и ще бъде с продължителност от 4 месеца.

След кандидатурата ще преминете през практически изпит и интервю, след което ще имате възможността да се запишете. Участието може да бъде изцяло присъствено, дистанционно или хибридно. Всички специалисти от програмата, менторите и кариерните консултанти, Ви очакват, за да положат заедно с Вас основите на мечтаната от Вас бъдеща работа!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,