20 април, 2024

Стартъпът за мозъчни чипове на Илон Мъск, Neuralink, събра 205 милиона долара в рамките на финансиране, водено от базираната в Дубай компания за рисков капитал Vy Capital, с участието на Google Ventures на Alphabet, съобщават от компанията.

Целта на Neuralink е да имплантира безжични мозъчни компютърни чипове, за да помогне за излекуване на неврологични състояния, включително болестта на Алцхаймер, деменция и наранявания на гръбначния мозък.

Neuralink вече демонстрираха способностите на своя чип, като преди месеци имплантираха такъв в прасе, а през април тази година и в маймуна макак, който играе „Mind Pong“.

Компанията е съоснована от Мъск през 2016 г. и е базирана в Сан Франциско. Тя ще използва средствата, за да изведе първия си продукт N1 Link на пазара и за научноизследователска и развойна дейност.

Мъск споделя, че устройството се имплантира към черепа и се зарежда безжично, така че човек би изглеждал и би се чувствал напълно нормално. Също така, продуктът би позволил на някой с парализа да използва смартфон с ума си по-бързо от някой, който използва палци, обещава още Мъск.

Очаква се по-късните версии да могат да предават сигнали от неврални връзки в мозъка към неврални връзки в телесни двигателни сензорни невронни клъстери, като по този начин хора в инвалидно положение биха могли да проходят отново.

Технологията определено предизвиква сериозен интерес сред хората и подбужда големи очаквания от медицинска гледна точка. Но Мъск не е единствения заел се с имплантирането на чипове. Припомняме, че вчера стана ясно, че компанията Synchron е получила разрешение от американските FDA да навлезе в клинични изпитвания на своя имплант Stentrode върху хора.

Същият имплант вече е тестван в Австралия и позволява на възрастен човек в инвалидно положение, да управлява компютър с мозъка си, без да докосва каквото и да било. Повече информация можете да получите ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author