23 април, 2024

Мариян Тодоров (Business Development & Marketing) и Любомир Стоянов (DevOps) разказват за българските облачни хранилища – Oblak.bg и Disk.bg. Услугите са дело на българска компания, позиционирана изцяло на родния пазар.

Какви са услугите, които предлагате?

Мариян Тодоров:

Ние предлагаме основно две услуги – Oblak.bg и Disk.bg и отскоро си партнираме с A1.

Oblak.bg е портал за компании и физически лица, в който могат да се конфигурират виртуални машини на база съответните нужди. Ние сме българска компания, позиционирана изцяло на местния пазар. Ако една компания търси сървърна мощ, тя вече знае, че има българско технологично решение за това нещо. Вече не е нужно компанията да инвестира пари в хардуерна машина, а може да използва всичко виртуално. По този начин компанията спестява първоначалните инвестиции, свързани с покупките на този хардуер, както и съпътстващите разходи, свързани с тази цел. Идеята е компаниите да могат да се позиционират по-добре на пазара, да спестяват значителни ресурси и да пренасочат капитала си към по-нуждаещи се отрасли в компанията.

Disc.bg е платформа за съхранение на данни, която предлага интеграция с Microsoft Office пакет. Клауд услугата отново е изцяло българска, компанията е с български акционери. Disk.bg е повече насочен към retail сектора, а Oblak.bg e B2C насочен, въпреки че наблюдаваме и B2B интерес.

Любомир Стоянов, DevOps:

Чисто технически и двете платформи седят на cluster-и, машини и много, много писане на код. Съветът ми към дивелъпърите е – никога не се забивайте в една технология, разнообразявайте постоянно и по всякакви начини.

Като цяло нашият проект първоначално бе създаден изцяло за лично ползване. Стори ни се добра идея и постепенно решихме да зарадваме и други хора. Вече разбрахме как функционира платформата и колко е полезна, затова не се поколебахме да я предложим на клиенти. Сред компаниите, които използват услугите ни, имаме банки, болници, стартъпи, dev компании. Ставаме все по-популярни на родния пазар.  

Благодарим на Мариян и Любомир, които ни разказаха малко повече за своето начинание по време на Webit Festival 2018.

Тагове: , , , , , ,