20 април, 2024

Все повече се говори за бъдещето на мозъчно-компютърния интерфейт (BCI), който може да промени много, особено в сферата на медицината. Миналата година, в част от своите тестове, Neuralink на Илон Мъск демонстрира способностите на имплантирането на чипове, правейки тестове върху прасе и маймуна, и от компанията изразиха увереността си в технологията. Но ето че друга компания изпревари Мъск и получи разрешение от FDA да проведе клинично изпитване върху хора. Synchron планира да навлезе в ранно проучване по осъществяването на своя имплант Stentrode по-късно тази година, в болницата Mount Sinai в Ню Йорк.

Изпитванията ще се проведат върху шест субекта, а преди подобни компании да могат да продават BCI търговски в САЩ, те трябва да докажат, че устройствата работят и са безопасни.

Друго клинично изпитване на Stentrode е в ход в Австралия. Четирима пациенти са получили импланта, който се използва „за пренос на данни от моторната кора за управление на цифрови устройства“, споделят Synchron. Според данни, публикувани в Journal of NeuroInterventional Surgery, споделят от Engadget, двама от пациентите са успели да управляват компютъра с мислите си. Те са изпълнявали задачи, свързани с работа, изпращали са текстови съобщения и имейли, а дори са успели да се занимават със своето онлайн банкиране, както и онлайн пазаруване.

Около два часа е времетраенето, което отнема за да се имплантира устройството Stentrode с минимално инвазивна процедура, според Synchron. То се имплантира през кръвоносен съд в долната част на шията и се маневрира в мозъка. Изпълнителният директор на Synchron Томас Оксли заяви пред Bloomberg, че устройството може да бъде достъпно за закупуване в рамките на три до пет години.

Изображение: Synchron

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author