20 април, 2024

Microsoft изкара резултатите си за Q4, а изводът от тях е, че бизнесът на компанията продължава да процъфтява. Като основна функция за това имат облачните изчисления и приложенията за производителност. Компанията отчита 21% увеличение на приходите в сравнение с миналата година, достигайки 46, 2 милиарда долара. Освен това, печалбите са скочили с 47%, достигайки 16,5 милиарда долара.

Ние правим иновации в целия технологичен стек, за да помогнем на организациите да постигнат нови нива на технологична интензивност за целия си бизнес“, споделя Сатя Надела, председател и CEO на Microsoft. „Нашите резултати показват, че когато изпълняваме добре и отговаряме на нуждите на клиентите по диференциран начин на големи и нарастващи пазари, то ние генерираме растеж, както се вижда в нашия търговски облак и в новите франчайзи, които изградихме, включително игри, сигурност и LinkedIn, всички от които надхвърлиха 10 милиарда долара годишни приходи през последните три години„.

Успехът на Microsoft е поредно подобряване на рекорда до този момент. През предходното тримесечие компанията отчете 44% увеличение на печалбата, а преди това тя нарасна с 33%.

Ключът към растежа е същият, както през последните няколко години. Intelligent Cloud бизнесъс е на пръв поглед неудържим, нараствайки с 30 процента в сравнение с миналата година. И все още се забелязва голям ръст с Office, LinkedIn и другите му бизнес приложения, които заедно са увеличили приходите с 25%. Дори групата, която включва Windows и Xbox, видя подобрение в бизнеса с 9%. (Въпреки това тази категория отбеляза няколко спадове през тримесечието: бизнесът със Surface падна с 20%, а съдържанието и услугите на Xbox – с 4%.)

Печалбите на Microsoft за четвъртото тримесечие не ни казват нищо ново, тъй като цялата финансова година на компанията бе силна. Тя отчете общо увеличение на приходите с 18%  за 2021 г. (168,1 милиарда долара), както и 38% скок на печалбата за годината (61,3 милиарда долара). Предишният отчет за приходите на Microsoft доказа, че компанията се е справила добре по време на пандемията, но сега изглежда, че растежът не спира само с COVID-19.

Целият доклад на компанията можете да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author