23 април, 2024

Онлайн дискусията “Заплатите в софтуерния бранш 2021” разгледа множество интересни и актуални въпроси, свързани с действителността на българския ИТ сектор, на които отговориха водещи специалисти от бранша. Те бяха запитани от нашата аудитория, какво биха направили, за да наемат 10 senior програмисти? Както знаем, гладът за хора с опит е силен, а ето какво отговориха гостите на уебинара.

Диана Филипова, HR Specialist в Coherent Solutions, отговори първа, споделяйки, че не е добра практика да бъдат наемани хора “за днес”.

Това показва отчаяние и е лоша практика. Компания, която не може да си планира нуждите дългосрочно и търси от днес за утре 10 senior разработчици, може би няма напълно устойчив бизнес“.

Ако можеш да намериш 10 програмисти в София, то тогава проблемът не е в 10-те програмисти. Ако ги търсиш в Шумен, Чирпан и Павликени обаче, то там има проблем на демографията и на пазара на труда. Ако имам 20 лв. и искам да си купя колело, но не го намирам, то това не означава, че има глад за колелета,” сподели от своя страна Милен Великов, HR Expert & Consultant.Ако допуснем, че имаме пари за заплати на тези хора, то доста рядкото явление е как можем да продадем концепцията си, да продадем позицията на тези 10 души? Как да им предадем енергията и страстта си, така че те да дойдат при нас. В своята практика на HR съм намирал доста крещяща неспособност на хората да продават своите идеи, своята концепция и позиция по време на подбор. Няма как да се привлекат тези хора, ако не може да се види страстта в очите. Те отварят сайтове за обяви за работа и първите 300 обяви за деня са само за ИТ“.

В дискусията участва и Атанас Дюлгеров, Head Software Development & Integration в Smart IT, който сподели, че в такива случаи са важни и хората, които вече работят в компанията. “Рифъралите играят много силна роля и не трябва да се насочваме към търсене на пазара единствено. Може да се изгради вътрешно-фирмена политика за бонуси, която да стимулира хората, които пък, ако се чувстват добре в работната среда, сами ще повикат своите приятели и познати“.

Милен Великов спомена, че това е най-силният белег за ангажираност на служителите вътре в компанията, но не всички са склонни да практикуват по този начин. “Когато търсиш 10 човека, ангажираш всички канали. Подборът е 365 дни в годината, 24 часа. Няма места, които да не нарушават нечия физическа цялост или етика, в които да не можеш да си намериш човек. Другото е неспособност“.

Тук Диана Филипова спомена, че ако компанията има интересен проект или продукт, около който иска да събере хора, то тя може да използва всякакви платформи, чрез които може да се покаже и да разкаже за проекта. “Ако пък нямаш много интересен проект, но имаш много пари, то тогава даваш парите и го казваш“.

Цялото обсъждане на въпроса за наемането на 10 senior специалисти, можете да изгледате във видеото.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author