24 април, 2024

Неправителствената Open UK приключи втората част на своето проучване за интегрирането на open source във Великобритания. Оказва се, че 97% от бизнесите използват дадена форма на софтуер с отворен код, операционни системи и програмни езици.

Изследването, чийто спонсор е GitHub, се е допитало до 273 бизнеси. Неговата първа част пък достигна до информацията, че open source е донесъл на британската икономика стойност от над 60 милиарда долара, със 126 000 разработчици, участвали в създаването, разработването и поддържането на open source проекти.

Андрю Уафа, изтъкнат инженер и старши директор на софтуерните общности на производителят на чипове Arm, споделя, че предимството на одобрените отворени софтуерни стандарти е в това, че позволяват на компаниите да инвестират своите пари, усилия и време, върху аспектите, които имат нужда.

Според проучването, въпреки пандемията през 2020 и 2021 г. и усилията на компаниите от гледна точка на запазване на ресурсите, то 64% от бизнесите отбелязват ръст, което е довело и до високо търсене на позиции, свързани с open source софтуер. Именно оптимизирането на бюджетите поради несигурността от COVID, е възможно да е довело до преминаването към решения с отворен код – 48% от участниците в проучването увеличават open source потреблението си именно през 2020 г.

Но освен спестяването на разходите, друга привлекателна страна в приемането и интегрирането на open source решения, е свързана с качеството на кода. Това засяга по-малко възможни проблеми със сигурността, колаборацията между различните разработчици, уменията им и въобще, целият дух на open source общността.

89% от бизнесите използват софтуер с отворен код вътрешно, докато 65% допринасят за различни open source проекти. Приносът към проектите се различава значително между отделните сектори. В сектора на технологиите, медиите и комуникациите 78% от анкетираните заявяват, че допринасят за проекти с отворен код, докато 53% правят това в нетехнологичния сектор.

В образователния сектор във Великобритания пък, използването на open source не е най-напред свързано с пестене на средства. Според изследването и предадената от ZDNet информация, то със 77% най-напред като причина за използване на софтуер с отворен код е развиването на умения. Следва колаборацията със 73%, а след това е обучение от съвместна работа, възможност за експериментиране за подобряване на качеството на кода и оправянето на бъгове  – 64%.

93% от банковите, застрахователните и финансовите дружества пък, използват операционна система с отворен код, докато 89% от анкетираните използват open source програмни езици.

Цялото проучване на Open UK и още интересни данни, можете да намерите в доклада.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author