25 април, 2024

Станимир Атанасов e истински dev гуру, хеви метъл ураган и един от специалистите с най-впечатляващо дълъг стаж в Немечек България. Понастоящем е главен директор на DocuWare R&D отдела, но още по-важното е, че вече 20 години се занимава с разработката и развитието на една от най-популярните системи за дигитално управление на документи и процеси – DocuWare.
В специално интервю за DevStyler Станимир разказва как се постига баланс между устойчивост и независимост при изграждане на успешни работни екипи, как се развива един стар софтуерен продукт по нов начин и защо продължава да нарича разработването на DocuWare вълнуващо толкова години по-късно.

Колко е голяма системата DocuWare понастоящем?

Интересно е как всъщност да бъде измерена големината на една такава система – защото няма смисъл да броим редове код и мегабайти. Но пък е показателно колко хора са ангажирани в изграждането на DocuWare. Докато преди 20 години системата бе разработвана от десетина специалисти в Германия и 3-4 в България, то днес по нея работят общо 130 души, от които 80 са в нашия екип.
Броят на потребителите на DocuWare нараства по подобен начин. В началото имахме десетки клиенти в Германия, а днес десетки хиляди компании по цял свят ползват продукта ежедневно.

Как се отрази развитието на DocuWare на работата ви?

Еволюцията на DocuWare беше основен двигател на промяната и при нас. Някога съществуваха т.нар. “важни клиенти” и най-важното в работата ни беше именно те да са доволни от продукта. Тогава беше напълно възможно да съществуват бъгове, които те обаче не забелязват, съответно ние нямаме обратна връзка за тях. Откакто обаче потребителите станаха хиляди, всеки проблем излиза на бял свят. Така по естествен начин изискванията за качество станаха много, много високи.

Как се справихте с организирането на работните процеси при постоянното увеличаване броя на специалистите, разработващи системата?

На практика в нашата сфера няма индустриален стандарт, защото работата по всеки софтуерен продукт е много различна. В DocuWare екипа се опитваме да следваме някои добри практики, като при това ги адаптираме спрямо нашите нужди.
Когато екипът ни беше малък, не ни бяха нужни някакви специални процеси и формализация. Впоследствие се наложи да разграничим няколко отделни екипа, да градим обща организационна структура, съответно – да въведем процеси, чрез които екипите да се синхронизират. Минахме през Waterfall модел, после през Scrum, а когато започнахме да разработваме DocuWare за Cloud, стигнахме до популярното днес DevOps.
С времето, като основна ценност при нас се наложи скалирането. Тоест да продължим да включваме все повече и повече хора, като при това и DocuWare да работи без прекъсвания, и нашата вътрешна организация да не пострада. При всяка от промените в работните процеси търсим правилния баланс между устойчивост и независимост. От една страна, искаме да имаме структура от независими екипи, които да се справят съвсем сами с едно парче от продукта. От друга страна – искаме когато в един екип е приложено едно добро решение, всички останали да започнат да го прилагат.
Освен това, навремето групирахме хората технологично – по бекенд, по фронтенд, или пък по Cloud операции. Така много добре се получаваше вътрешното разпределение на знания и споделяне на добри практики, защото хората говореха на един и същи език. Но за да постигнем модулност и независимост на екипите, решихме, че в един екип трябва да има всякакви специалисти. Така скалираме по-лесно и добавяме нови екипи, когато имаме нужда от развитие на продукта.

DocuWare може да се похвали с вече 35 години история. Предизвикателство ли е да развиваш стара система в нови направления?

Разбира се. Именно заради тази дълга история, има потребители, които ползват DocuWare буквално от десетилетия. Това би могло да бъде изключително ограничаващо нашата работа, тъй като всички промени, особено фундаменталните срещат сериозен отпор.

Това не действа ли малко обезсърчаващо?

Не, даже напротив. Работата по истински продукт, който всекидневно използват хиляди хора, носи огромно удовлетворение. Нашата цел не е просто да напишем хубав код, а да помогнем на някой да свърши по-добре работата си.
Освен това, в DocuWare винаги сме следили внимателно технологичните трендове и прилагали най-новите технологии. И често се е оказвало, че вземаме правилни решения. От чистата Windows платформа преминахме директно към .NET, когато тя беше още във версия 1.0. Когато пък се появи HTML 5, зарязахме десктоп приложенията и насочихме всички усилия към браузърите. Започнахме да разработваме DocuWare за Cloud още през 2010.
Правим всички тези стъпки отрано. Това е истинско предизвикателство, но пък по този начин често успяваме да изпреварим останалите технологично. Това привлича програмистите към DocuWare и прави хората в екипа доволни от работата си.

Спомена DocuWare Cloud. Какво промени разработването му за вашия екип?

Коренно се промени темпът ни на работа. Въпреки че и On-premise, и Cloud системата имат еднакви функционалности, тези два свята се развиват с различна динамика. При Cloud очакванията не са за един major release на всеки 6 месеца, а за множество по-малки и по-чести. Когато има нова On-premise версия, не всички потребители я инсталират веднага. Това ни дава възможност да разбираме за проблемите един по един. При DocuWare Cloud обаче в един и същи ден ъпдейтваме системата на няколко хиляди компании и буквално след няколко часа сe сблъскваме с проблемите на хиляди потребители. Разбира се, те трябва да бъдат разрешени изключително бързо.
Така работата по Cloud системата ни направи по-agile – планирането остава по-назад, по-важно става времето за реакция. В това ще ни помогне и предстоящото откриване в България на новия DocuWare център за технологични консултации и поддръжка на клиенти от региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Досега центровете бяха в САЩ и Германия – работихме отлично с тях, но все пак ни бяха малко далечни. А сега ще е много по-лесно да комуникираме със съпорт екипите, да вникнем в проблемите, да се запознаем по-детайлно с работата им.

Кога DocuWare Cloud ще замени напълно On-premise?

Задаваме си този въпрос, откакто започнахме да се занимаваме с Cloud. Все още има компании, които работят на On-premise отдавна и се страхуват от промяната. Но дори в консервативен сектор като този за управление на документи, бързо стана ясно, че много хора са готови да пробват новите възможности. Още преди 2 години продажбите на On-premise и Cloud се изравниха, а в момента са около 60/40 в полза на Cloud.
От години казваме, че DocuWare е Cloud First компания, но някога ще стане и Cloud Only.

В крайна сметка, за какви програмисти е вашият екип?

Ние не сме консервативни в подбора – стремим се да има баланс между специалисти, които са напред технологично и имат богат опит, и по-младите, които са по-отворени към новото, например към DevOps тенденциите.
DocuWare eкипът е най-вече за хора, които обичат предизвикателствата и иновациите. Специалисти, които имат желание да работят по жив продукт, който се използва от все повече и повече хора. Това не е стандартно приложение, не е нов продукт, който разработваме от нула. Затова и ние не сме стандартен екип, не работим по шаблон.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author