20 април, 2024

Love 2 Design е екип от млади хора, работещи по разнообразни проекти с обща кауза – улесняване на нашия живот. В своята работа те залагат на качество, а особена популярност добиват със своето изобретение “умна закачалка”. Какво е то и какви други умни неща предлага шуменската компания, разказва Михаел Върбанов – CoFounder и дизайнер.

Умната закачалка Sense, спечели голямата награда от изложението „Светът на мебелите“. Откъде дойде вдъхновението за създаването й?

Идеологията на екипа ни е да подобряваме ежедневието и качеството на живот на хората. Постигаме целите си като комбинираме най-новите технологии на пазара с функционални и дизайнерски мебели, измислени от нас.

Бихте ли ни разказали малко повече за този Ваш продукт?

За момента закачалката „Sense” е прототип, но работим по серийното й производство. Важно за нас е да не бъде поредната дизайнерска мебел, която да „краси“ дома на хората, а да носи в себе си много повече, затова инсталирахме в нея така наречената „измервателна станция“. Закачалката дава на собственика обратна връзка в реално време и за атмосферата в помещението, в което се намира тя. Това се случва чрез мобилно приложение и 5 сензора, които измерват замърсеност на въздуха от летливи органични съединения, сила на осветеност, сила на шум, температура и влажност. Приложението е „if – then“ (ако – то) базирано и работи с други „умни“ мебели и електроуреди.

Как протече целият процес – от идеята до реализацията?

При нас добрите идеи се раждат с мозъчна атака (brainstorming). Седнахме на заседателната ни маса „Exclusive” и започнахме да скицираме и да хвърляме идеи и фантазии върху листове хартия. Отсяхме по-добрите, като си сложихме ясни граници и важни изисквания, например: да бъде разглобяема, и то с голи ръце, да се събира в малък пакет за лесен транспорт и експорт, разкроя на материала да бъде с минимален отпадък, красив натурален дизайн и т.н. Следващата стъпка бе изработката на различните компоненти и съчетаването им. Проба – грешка, докато прототипа стане точно такъв какъвто го искаме, без да правим компромиси, нито откъм дизайн, нито откъм качество.

Колко време отне създаването на крайния продукт?

Близо два месеца, като един от най-трудните етапи беше да намерим някой, който да има възможността и желанието да изработи дървените детайли.

Какви технологии използвахте?

Добре, че живеем в 21 век и разнообразието от технологии ни позволи да се справим за  кратките срокове, които си бяхме поставили. Компютърът е в основата на проекта, тъй като първо създадохме 3D модел на идеята и подробна КТД (Конструктивно Технологична Документация), която да следваме при прототипирането. За метала използвахме лазерно изрязване и прахово боядисване. За дъбовата дървесина беше нужно да си подготвим калъп, за да бъдат фрезовани детайлите във формата, която искахме. За плексигласа – също лазерно изрязване и гореща преса за огъването му. За платките и кабелчетата с диодчетата трябваше да използваме поялник. Оптимизирахме серийното производство на закачалка „Sense”, така че да стане на достъпна цена и клиентът да има възможност за избор между различни конфигурации.

По какви други иновативни проекти сте работили? Какво планирате за в бъдеще?

Миналата година за конкурса „Българска мебел на годината“ създадохме иновативната и високотехнологичната заседателна маса „Exclusive” с вградени обемни датчици за близост, програмируема RGB LED лента и безжично зарядно за смартфони. Тя беше отличена с второто място на журито и първо място от посетителителския вот.

Проекта, с който се гордеем, че осъществихме е „Виртуална историческа разходка“ към Регионален Исторически Музей – Шумен и Национално Историко Археологически Комплекс – Плиска. Посетителите на първата българска столица – Плиска, имат възможността да се „срещнат“ с Хан Омуртаг и да разгледат отвън и отвътре тронната му зала чрез очила за виртуална реалност. В комплекса има VR (Virtual Reality) зона, където всеки може да се потопи в миналото на древна Плиска.

По план скоро се очертава да пуснем и следващото ни историческо-развлекателно приложение за най-новите очила за виртуална реалност на пазара, което ще популяризира Националният историко-археологически резерват “Мадара”.

Какъв е интересът към закачалката?

На изложението „Светът на мебелите“, където я представихме за първи път, събрахме доста добра обратна връзка. Закачалката се хареса от всякакви типове хора, някои от които изявиха желание да я поставят както в домовете си, така и в офисите си. „Sense” успя да впечатли български и чуждестранни дизайнери и предизвика интереса на хора от различни страни.

Смятате ли, че хората в България са отворени към смарт продуктите на пазара?

В България тепърва набират популярност смарт продуктите и постепенно навлизат в ежедневието на хората. Повечето подхождат плахо, но често ние младите сме отворени към новите технологии. Пазарът на смарт продукти скоро ще е узрял и в България.

Всеки модерен човек използва смартфон и всеки във всеки интериор има закачалка за дрехи, така че защо да не се комбинират технологиите и функционалностите от различните браншове.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,