25 април, 2024

Ел Салвадор е на ръба от това да стане първата страна, официално приела Bitcoin. Президентът Найиб Букеле ще предложи законопроект, който да направи най-популярната криптовалута законно платежно средство наред с американския долар. Планът е правителството да се обедини с фирмата за дигитални портфейли Strike, за да изгради финансова рамка около Bitcoin.

Следващата седмица ще изпратя на конгреса законопроект, който ще превърне биткойните в законно платежно средство“, казва Букеле по информация на CNBC.

Основателят на Strike, Джак Малерс, заяви от своя страна, че биткойнът ще помогне на страни като Салвадор да се предпазят от “потенциални шокове” от инфлацията за традиционните валути.

CNBC отбелязва, че паричните преводи от мигранти представляват около 20% от брутния вътрешен продукт на Салвадор и често включват високи такси за транзакции до 10%, както и дълги закъснения – възможно е чакане с дни. Bitcoin и други криптовалути могат да направят тези преводи по-практични и незабавни. Жителите със сигурност харесват цифровите плащания – приложението на Strike е едно от най-популярните в страната, след като стартира през март и е номер едно по изтегляния за Ел Салвадор.

Проблемът е, че Bitcoin не е подкрепен от стабилен ресурс както златото, нито от правителство на голяма държава. Резките скокове, които са способни да се случат със стойността му, идват непредвидено и както се видя в последните месеци, могат да бъдат повлиявани от различни хора и събития. Всичко това превръща Bitcoin в известен хазарт, поне в очите на много хора.

Но първите крачки са най-трудни. Ако пък планът на президента успее и Bitcoin навлезе толкова масово, както се очаква, то тогава криптовалутата ще има още една опора в масовия финансов свят, като улесни правенето на бизнес с цяла една държава, а вероятно примерът ще бъде последван и от други.

Федералният резерв на САЩ изследва собствена цифрова валута, за пример, а в близко време се очакват и новини от Швеция и техния план за електронна крона. Дигиталните финансови решения навлизат все повече и е явно, че вече дори цели страни обмислят свой ход в това отношение.

Според Малерс, приемането на Bitcoin като официално разплащателно средство в Ел Салвадор, ще разгърне мощта и потенциала на криптовалутата за ежедневни употреби в отворена мрежа, която е от полза за физически лица, предприятия и услуги от публичния сектор.

CNBC споделят, че Ел Салвадор е натоварена с изключителен обем кешови разплащания и около 70% от хората нямат банкови сметки или кредитни карти.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author