25 април, 2024

Кого номинирате за „Developer on Focus“?

Мартин Димитров, Principal Software Engineer в Milestone Systems.

Каква е причината да го номинирате?

Мартин заслужава да бъде Developer on Focus, поради изминатия интересен и предизвикателен кариерен път, който го довежда до Milestone Systems. Неговата любов към технологиите започва още на 14 годишна възраст, но той винаги е знаел, че ще стане инженер. Мартин се вълнува силно именно от инженерния аспект във всяко едно звено – че може да създаде нещо, работещо много добре, от нулата. Обича да опитва нови неща и да разучава работата с различни програмни езици. Като отдаден професионалист, той винаги е отворен към нови идеи и подходи. Работата с него е не само забавна, но и отблагодаряваща се.

Моля, кажете ни повече за неговите професионални характеристики.

Мартин обича да експериментира с различни технологии. Когато става въпрос за работа с разнообразни програмни езици, то той е гъвкав. Обича да учи нови неща и да решава различни проблеми. Способността му да мисли нестандартно го прави страхотен разработчик.

Разкажете ни повече за него като личност?

Когато Мартин работи върху нещо, той дълбоко се впуска в проблема. Много е отдаден и упорит. Винаги намира най-разчупените подходи за решаване на даден проблем.

Можете ли да опишете как протича работният му ден?

За Мартин всеки ден е различен. Освен софтуерното инженерство и разнообразните технологии, се интересува от финанси и фондови борси. Така че, обикновено сутрин обсъжда тези теми на чаша кафе със своите колеги. Мартин участва в ежедневните срещи на екипите, а след това се фокусира върху задачите си за деня – понякога те включват проучвания или рефакторинг, отстраняване на бъгове. Мартин цели да се съсредоточи върху коденето, колкото е възможно повече. Запален е по йога и се опитва да отделя време за това по веднъж или два пъти седмично.

Какви са предизвикателствата му? Върху какво работи в момента?

Мартин и колегите му в момента работят над много интересен и предизвикателен проект.

Разработват Data Insights платформа, която има за цел да събира огромни масиви от данни от различни видове източници като най-различни IoT устройства, видео метаданни от камери и др. Тя ще ги съхранява, обогатява и предоставя за разработка на софтуерни приложения за различни бизнес нужди. Тези софтуерни решения, ще бъдат изградени от партньорите на компанията и други независими разработчици и ще бъдат интегрирани в платформата на Milestone.

Друго предизвикателство, пред което Мартин и екипът му са поставени в момента е експериментирането и подборът на правилните Cloud технологии, за постигане на целите на платформата.

Помага ли на колегите с техните задачи?

Това е част от работата на Мартин – винаги се старае да се обръща към по-неопитните колеги, когато усети, че се затрудняват. Целият екип обаче е структуриран по начин, по който всички са равни. Тези с по-малък опит не се страхуват да задават въпроси и да предлагат нови идеи, подкрепяни от по-опитните си колеги, независимо от всичко.

Опишете го с 3 думи.

Посветен, гъвкав и упорит.

Какви са хобитата му?

Не е изненада за никого, че хобитата на Мартин включват технологии. Интересува се също от финанси, фондови борси и риболов. Като семеен мъж, всичко свързано със сина и съпругата му, е приоритет за него. Харесва преходите в планината и обича да прекарва време със семейството си. Синът му е много запален по Лего. През почивните дни, често може да намерите Мартин да реди Лего със сина си.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Обича БГ рап и хип-хоп, и предпочита ъндърграунд музиката.

Интересува ли се от игрите?

Не обича гейминга, защото още когато е бил в гимназията е взел своя дял от него.

Какво предпочита – Android или iOS? Защо?

Като потребител на Android, той го предпочита. Но скоро ще може да премине към iOS, защото смята, че е много по-бърз и издръжлив.

Какъв е стилът му?

Кежуъл смарт – обича да се чувства удобно в дрехите си.

Кои програмни езици той използва? Кои са любимите му?

Мартин се чувства най-комфортно, когато работи с .NET – това е любимият му език, защото е мощен и стабилен. Казва, че .NET е корпоративен език за сериозни проекти. Фен е и на NodeJS, Python и Go.

Можете ли да ни разкажете интересна история за него?

Мартин е завършил гимназия в Италия. По това време е живял там със семейството си. Когато навършва 18 години, решава да се върне в България, за да получи бакалавърска степен по софтуерно инженерство. Връщайки се разбира, че дипломата за средно образование, която има от Италия, тук не се признава. Има две възможности – да се запише в гимназия в България и да учи още четири години за гимназиална диплома от тук, или да забрави за изучаването на софтуерно инженерство и получаване на бакалавърска степен. Той избира първия вариант и за втори път тръгва в гимназията, на 18 годишна възраст. Тогава това е шокиращо и разочароващо за него. Но сега споделя, че не съжалява за избора си. Той е бил толкова упорит в изучаването на софтуерно инженерство заради интересните предмети и професионалистите, които среща по време на следването си в университета.

Тагове: , , , , , , , ,
Author