24 април, 2024

Според най-новото проучване на ManpowerGroup България Кариерните очаквания на младите таланти44% от студентите не планират да търсят професионално развитие в чужбина, след като завършат своето висше образовние, а да се развиват в страната ни. 38% биха работили в друга държава, ако имат тази възможност, и само 9% възнамеряват да заминат в чужбина.

Проучването включва отговорите на 351 български студенти, които са учили или все още се обучават в страната и чужбина. То също показва, че по-голямата част от тях (42%) търсят дългосрочна заетост между 3 и 5 години още в началото на кариерния си път и едва 16% смятат, че е нормално да сменят работодателя си в рамките на три години.

Резултатите от последното ни проучване недвусмислено показват, че отдавна отминаха времената, когато младите хора прескачаха от компания в компания в търсене на перфектния работодател. Днес те имат много повече информация за случващото се на пазара и често предварително начертават кариерния си път, като знаят как, къде и защо искат да се развиват,” коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България. „Въпреки това все още има огромна нужда да получат изчерпателно кариерно ориентиране още в училищните си години, за да имат по-голяма яснота за всички възможности за професионална реализация в секторите на настоящето и бъдещето.

Също така трите най-важни фактора за младите хора, които ги мотивират да изберат нов работодател, са възможностите за кариерно израстване (79%) и придобиване на нови знания (72%), както и добрите междуличностни отношения в екипа (63%). Сред най-маловажните фактори се нареждат допълнителните придобивки, продуктовото портфолио на компанията и възможностите за дистанционна работа и гъвкави работни часове.

Не е изненадващо, че допълнителните придобивки вече не предизвикват същия мотивационен ефект в кандидатите за работа и служителите, защото с годините се превърнаха в даденост, а и не могат да заместят адекватното месечно заплащане. Те продължават да са високо ценени, стига работодателите да ги комуникират ефективно и да предложат избор на допълнителни придобивки, защото всеки служител има различни нужди и очаквания.

В допълнение младите таланти очакват от бъдещите си лидери най-вече да умеят да дават конструктивна обратна връзка за резултата от работата им (81%), да организират ефективно всички работни дейности (75%) и да мотивират членовете на екипа (73%).

Една от най-горещите тенденции в управлението на човешкия капитал – геймификацията, също се очертава като важен елемент от работодателската марка: над половината от респондентите смятат, че геймифицираният процес на подбор и геймифицираните обучения са по-ефективни, по-интересни и по-ангажиращи в сравнение с традиционните методи.

Новото модерно, или геймификацията на познати HR процеси, вече е част от работодателския бранд на всяка организация, която иска да привлече младото поколение. Подобни методи на подбор и организиране на работни процеси биха помогнали на всяка компания да привлече и ангажира млади таланти в екипите си,” добави Мария Стоева.

Цялото проучване може да намерите тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author