19 април, 2024

Ясен Георгиев и Радослав Стефанов създадоха Voto, чрез който е невъзможно вотът на избирателя да бъде променен

Ученици от Професионалната гимназия за компютърни технологии в Правец избират електронната избирателна система за област, в която да разработят софтуер, защото са наясно с проблемите със сигурността на вота. Voto е базиран основно на блокчейн технологията, при която е невъзможно гласът на избирателя да бъде променен. Двамата спечелиха националното състезание по информационни технологии в Благоевград, а в бъдеще са решени да продължат развитието си в сферата. Вижте какво споделиха те.

Как решихте да създадете софтуер за електронен вот? Защо предпочетохте тази област?

Ясен Георгиев: Покрай развитието на блокчейн технологията търсихме място, което има нужда от нея, за да гарантира защитата и непроменяемостта на информацията. В същия момент ни хрумна, че един от най-големите проблеми на електронната избирателна система е точно това – че няма гаранция дали твоят вот е правилно отчетен и затова решихме да направим проект, решаващ именно този казус.

Какво представлява “Voto”?

Ясен Георгиев: Voto е платформа за електронно гласуване, при която е невъзможно вотът на избирателя да бъде променен, благодарение на блокчейн технологията.

Постарали сме се тя да бъде възможно най-удобна и проста за използване – както за избирателите, така и за членовете на комисията. Свели сме до минимум интеракцията между хората и платформата, за да се избегнат максимално възможностите за допускане на грешка.

Какви технологии използвахте за разработването му? Колко време ви отне да го създадете?

Ясен Георгиев: В основата на проекта стои Hyperledger – блокчейн базирана технология, която е разработена от IBM и поддържана от Linux Foundation. Използвали сме Go за основната функционалност на проекта, както и други технологии като HTML, CSS, JavaScript, Android SDK.

Проучването отне много повече време, отколкото самата разработка. Тъй като технологията, която използваме, е доста нова, за нас голямото предизвикателство беше да я разучим и да я адаптираме според нашите нужди. На този етап сме инвестирали около 3 месеца време за разработка.

С какво Voto е по-различен от останалите налични софтуери за електронен вот?

Ясен Георгиев: Използваме Blockchain и шансовете за манипулация са сведени до нула. Това е и най-голямото ни предимство, тъй като повечето системи за електронно гласуване не работят точно така.

С гордост можем да кажем, че сме едни от първите в света, които имплементират тази технология в сферата на гласуване.

Как се гарантира сигурността на вота?

Ясен Георгиев: Топологията на блокчейн мрежата е структурирана така, че на практика, чисто математически, е невъзможно вотът да бъде променен. Това се дължи на множеството синхронизирани копия на леджъра, които пазим из цялата страна, както и на самата същност на Hyperledger. А колко точно са копията? Могат да бъдат наистина много, защото даваме възможност на всеки един гражданин да бъде част от блокчейн мрежата. Разбира се, той не може да разбере резултатите преди приключване на изборния ден, заради начинът, по който сме разработили Voto.

Как се приема иновацията? Наблюдава ли се интерес към “Voto”?

Ясен Георгиев: Инвеститори от Естония, Холандия и Швейцария вече проявяват интерес към функционалността на Voto. За съжаление, средностатистическият българин все още не може да се довери на подобен тип технология и всъщност точно това е най-големият ни проблем. Но ние сме оптимистичнo настроени, защото всяка новост изисква време.

С какви други проекти сте се занимавали?

Ясен Георгиев: Разработвал съм софтуерни продукти за финансови, енергийни и куриерни компании. Последните три години съм част от ръководния екип на платформата за почасови детегледачки GoodKnight.

Радослав Стефанов: Понастояще съм съосновател на Father Mark, където обучаваме млади ученици от нашето училище, както и други училищa със същата специалност, какво е да работиш с реални проекти, да говориш с клиенти, да работиш в екип, и всички други особености, с които ще се сблъскат в работата си след като завършат. Умения, които за жалост училището не успява да преподаде. Работим с редица големи клиенти и разработваме доста интересни и иновативни продукти.

Какви са бъдещите ви планове?

Ясен Георгиев: Смятам да продължа образованието си в сферата на компютърните науки в Американския университет в Благоевград. А в професионален план – пожелавам си успешни проекти, обичани от клиентите, защото това е нещо, към което винаги съм се стремял – хората, за които създавам, да бъдат доволни от продукта.

Радослав Стефанов: На този етап съм се насочил към един холандски университет – TU Delft, където се надявам да продължа на още по-високо ниво разработките си, както и да допринеса в бъдеще за развитието на индустрията в България с уменията, които ще спечеля там.

Кой ви помогна по време на разработката на софтуера?

Ясен Георгиев: Ментор в разработката ни е светилото в българската ИТ индустрия – Иван Ванков – Gatakka. Той помогна да навлезем в дебрите на тази не толкова лесна материя за отрицателно време, но това е нормално – той се е доказал като страхотен преподавател, програмист и професионалист

Какво е мнението ви за училището в Правец? Получавате ли желаните знания и опит там?

Ясен Георгиев: Училище, което се слави със своето високо качество на софтуерно образование. Изучавали сме предмети като обектно-ориентирано програмиране, компютърна графика, асемблерни езици и то на доста високо ниво. Техническите предмети ни биват водени от преподаватели от ТУ – София, което е нещо страхотно!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,