20 април, 2024

Чрез сайта Knigoman.bg можете да размените своите четива

Споделената икономика става все по-популярна сред обществото. Много хора се възползват от нея, за да наемат коли, апартаменти, както и за още доста разнообразни услуги. До скоро обаче, не съществуваше портал, където могат да се добавят книги, които да се разменят и така да не изгубват стойността си. Проектът Knigoman.bg позволява именно тази новост. За всичко, което предлага сайтът разказва единият от създаделите му Владислав Костовски.

Разкажете малко повече за проекта Knigoman, как възникна идеята Ви за него, колко човека участват в създаването му? Колко време Ви отне да разработите сайта?

Идеята възникна съвсем случайно. Преди време си купих книга, която въобще не ми допадна след като се запознах със съдържанието й. Замислих се, че вместо да стои непотребна вкъщи, е по-добре да я заменя с друга, защото така мога да услужа на човек, за когото тя би представлявала интерес и същевременно да се сдобия с нова книга, която ще ми хареса. Потърсих в интернет, сайт за размяна на книги, но не намерих почти нищо. Впоследствие, реших да създам такава платформа. С разработването се занимавахме двама човека. Успяхме да реализираме Knigoman за около месец.

Следвайки принципите на набиращата все по-голяма популярност “споделена икономика”, какви са плюсовете от нея?

Плюсовете са много. Специално за книгите, при споделянето се извлича повторна полза от самото произведение. След като един човек прочете дадено четиво, той има възможност да го използва повторно, като го размени за друго и така се увеличава потребността на книгата. Едновременно инидивидът се обогатява от книгата и от друга страна, тя продължава да носи стойност за тези, които все още не са я прочели.

Съществуват множество организации за споделяне на различни неща, като превозни средства, жилища, както и разнообразни видове услуги, но досега не е съществувал портал за споделяне на книги. Как се приема тази новост от потребителите? Колко регистрирани човека имате досега?

Сайтът ни се приема доста добре. Не очаквах, че интересът ще бъде такъв. За по-малко от месец имаме 140 регистрирани потребители с около 500 книги. Занимавам се и с други проекти, но бих казал, че това е най-значителният успех в опита ми.

Книги от какъв жанр преобладават в Knigoman? Има ли книги на технологична тематика?

Имаме книги от почти всички жанрове, като най-много се предлагат произведения от художествената литература. Технологичните заглавия също присъстват, като се надяваме техният брой да се увеличава. Най-вече се разменят книги от художествената литература и криминални романи.

По какъв начин се осъществява размяната на книгите, тъй като се регистрират потребители от различни градове?

Размяната се осъществява чрез лична комуникация между потребителите. Към всяка книга има бутон за изпращане на съобщение, чрез който, ако хората са от един и същ град, могат да се уговорят за среща, а ако са от различни – да изберат най-подходящия за тях метод на доставка. Вече има куриерски фирми, предлагащи бартер услуги. Размяната става лесно и се гарантира сигурността и на двете страни.

Смятате ли, че споделената икономика в бъдеще ще се превърне в главния метод за предоставяне на стоки и услуги?

Споделената икономика е подходяща за размяна на неща, които са вече създадени. Чрез нея стоките могат да запазят за по-дълго време стойността си. Ако един продукт не предполага развитие и иновации (например вече написана книга), то тогава споделената икономика е много ефективна за продължителността на неговата потребност. При други стоки, като смартфоните, които ежедневно се усъвършенстват, няма как да бъде приложен този вид икономика, защото е почти невъзможно двете страни на размяната да получат еднакви по стойност и характеристики продукти.

Какво е Вашето мнение за е-книгите? Мислите ли, че в бъдеще те ще се употребяват повече от традиционните хартиени издания?

Със сигурност. Е-книгите ще заместят до известна степен хартиените книги в близкото бъдеще. Има хора, които си държат на традиционните издания, но броят на потребителите на електронните варианти нараства. Към момента, проблемите, свързани с електронните издания, се въртят около въпроса за авторските права.

Обмисляте ли да добавяте нови функционалности към тези, които сайтът предлага в момента?

Да, сега сме съсредоточили усилията си в това да усъвършенстваме сайта от гледна точка на сложността при качването на нови книги. В момента един регистриран потребител, който желае да обяви дадена книга за размяна, трябва да попълва полета с информация за произведението. Идеята ни е в близкото бъдеще да се предостави възможност за сканиране на баркода на книгата и автоматично да се добавя необходимата информация.

Тагове: , , , , , , , , ,